Godišnjak za znanstvena istraživanja 11

Objavljeno: 21.12.2020. Pregleda: 62

Naruči

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je u prosincu 2020. objavio jedanaesti broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja. Na 464 stranice objavljeno je 11 znanstvenih i stručnih radnji, sve prvoobjave, te jedan vrijedan rukopis, koji je dio arhivske građe na čijem istraživanju Zavod radi. I ovaj broj časopisa slijedi dosadašnju uređivačku shemu tematizirajući neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti. Sadržaj Godišnjaka podijeljen je u pet tematskih cjelina, u kojima autori radova donose nove prinose iz društvenih i humanističkih znanosti, značajnih za sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini.

U prvoj cjelini pod nazivom „Povijesne znanosti – prostor, procesi, događaji“ nalaze se tri radnje, od kojih prva ide u ranu povijest, riječ je o radu Darka Polića „Hrvatsko selo – dio najranije povijesti Novog Sada“ (str. 9-17). Robert Skenderović piše o velikoj obljetnici važnih novina, ali i narodnoga preporoda u radu naslovljenom „Sto pedeseta godišnjica Bunjevačkih i šokačkih novina i hrvatskog preporoda u Bačkoj (str. 19-35). Treći je rad Maria Bare „Djelovanje HKD-a 'Napredak' u Bačkoj (1929. – 1941.)“ (str. 37-51).

U drugoj cjelini „Pravo i politologija“ Ivana Žanić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo potpisuje rad „Odgovornost Srbije za zločine nad Hrvatima u Vojvodini“ (str. 55-68) čime se javnosti stavljaju na uvid dokazi o ulozi i odgovornosti političkog vrha Srbije za zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini od 1991. do 1995. godine.

Godišnjak se bavi i istraživanjem arhivske građe, često nepoznate i nedostupne, koje u trećoj cjelini „Povijesna građa“ predstavlja mladi povjesničar Vladimir Nimčević. Njegov rad „Prinos istraživanju lika i djela Jose Šokčića“ (str. 71-101) plod je višemjesečnog sustavnog istraživanja u različitim knjižnicama i arhivima u Subotici, Novom Sadu, Beogradu i Zagrebu te donosi i jednu neobjavljenu monografiju subotičkog publicista i povjesničara-entuzijasta Jose ŠŠokčića (1902. –– 1968.), čija djela i dan danas predstavljaju nezaobilazan izvor za proučavanje povijesti Subotice i bačkih Bunjevaca (Hrvata). Radi se o rukopisu knjige „Život i rad Ambrozija Boze Šarčevića“ (str. 103-201) koju je sam autor Joso Šokčić priredio i poslao Matici hrvatskoj u Zagreb, a o njenoj sudbini kao i o njenom autoru piše Vladimir Nimčević.

Sociokulturna antropologija i etnologija“ četvrta je cjelina, a otvara ju rad Vladimira Stojanovića i Snežane Besermenji „Etno-kuće šokačkih Hrvata u bačkom Podunavlju: Od očuvanja identiteta do turističke ponude“ (str. 205-218). Slijedi pet radnji koje su rezultat terenskih istraživanja tradicijske kulture banatskih Hrvata studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, uz mentorsko vodstvo dr. sc. Milane Černelić. Ovdje se nalaze radnje sljedećih studenata: Doris Dautović i Lare Pokos „Tradicijska prehrana“ (str. 219-258), Valentine Jagetić i Adrijane Puškarić „Vjerovanja i primjena etnomedicine u Starčevu i Opovu“ (str. 259-300), Dinka Kovačića i Nikole Puljića „Božićni običaji u Starčevu i Opovu“ (str. 301-325) te Viktorije Ćurlin i Šime Jelić „Porodni običaji kod banatskih Hrvata u Starčevu i Opovu“ (str. 355-377). Osim studenata jedan je rad plod iznimno vrijedne suradnice Zavoda za kulturu, ujedno stručne savjetnice studentima Katice Naglić, „Uskrsni običaji u Starčevu i Opovu“ (str. 327-354) koja je ne samo organizirala ovo istraživanje među banatskim Hrvatima već i sama sudjelovala i ponudila vrijedne zapise.

U petoj cjelini „Prikazi knjiga“ (str. 381-405) nalazi se deset prikaza znanstvenih i publicističkih djela o vojvođanskim Hrvatima koje potpisuju Dražen Skenderović, Dominik Deman, Marko Tucakov, Sonja Periškić Pejak, Bernadica Ivanković, Vladimir Nimčević, Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković. Godišnjak br. 11 završava „Dodatcima“ (str. I-LIV) u kojima su „Upute suradnicima“ Godišnjaka za znanstvena istraživanja te popis svih knjiga u (su)nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Godišnjak se objavljuje u nakladi od 300 primjeraka, a moći će se nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom. Cijena primjerka je 1000,00 dinara.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima