Izabrana djela Balinta Vujkova: Bajke 1

Objavljeno: 30.11.2017. Pregleda: 68

Naruči

Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice pokrenuli su 2017. godine iznimno vrijednu ediciju Izabrana djela Balinta Vujkova u kojoj je za XVI. Dane hrvatske knjige i riječi : dane Balinta Vujkova objavljena knjiga Bajke 1. Iza ovog velikog i višegodišnjeg projekta stoji tim, osobe koje se dugi niz godina bave bogatom ostavštinom Balinta Vujkova. Izbor je uradio novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, a urednica je Katarina Čeliković.

U svom Predgovoru izbornik Romić pojašnjava pokretanje edicije: „Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova odlučio se za objavljivanje izabranih djela pokojnog Dide kako bi mu se i na taj način poklonila pažnja koju za života velikim dijelom nije imao, ali i kako bi se pred buduće čitatelje – poglavito djecu i njihove pedagoge – podastrla tematski jasna građa s ciljem što lakšeg snalaženja u Balintovom impozantnom djelu“. Bajke čine bar polovicu sakupljačke građe Balinta Vujkova, ne toliko po njihovom broju koliko po samom opsegu, a u tom dijelu najveći broj njih, bar 80 %, objavljen je na bunjevačkoj ikavici. Izbornik stoga nadalje pojašnjava kako su dužina i broj svakako (bili) presudni razlozi što je iz više desetaka iz šireg izbora u prvu knjigu izabranih bajki ušlo (tek) njih 30, i to na bunjevačkoj ikavici, a poredane su kronološki i tematski. Lektorske intervencije rađene su ponajprije s ciljem što lakšeg njihovog praćenja, kako bi se i na taj način očuvala izvornost do koje je i samom Vujkovu toliko bilo stalo. Stoga je na kraju dodan i „Tumač manje poznatih riječi i izraza“ kako bi se olakšalo, ne samo čitanje, nego i upoznavanje i shvaćanje svijeta i vremena o kom je riječ u ovom izboru bajki.

Recenzentica Sanja Vulić uz detaljno opisan jezični i leksički korpus bajki u ovoj knjizi kaže kako je u knjizi „30 izabranih narodnih bajki bunjevačkih Hrvata u Bačkoj, koje su se pripovijedale s obiju strana državne granice, od Subotice, Bikova i Tavankuta do Kaćmara“ a koje su očuvane zahvaljujući predanom etnografskom radu Balinta Vujkova. Napominje i kako „Reprezentativnim izborom tih bajki, koji je sada pred nama, dostojno se obilježava 30. obljetnica njegove smrti“.

Knjiga Bajke 1 Balinta Vujkova može se nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom po cijeni od 1.000,00 dinara.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima