Digitaliziran i objavljen dio opusa Ilije Okrugića Srijemca

Objavljeno: 24.05.2022. Pregleda: 147

U svibnju 2022. godine skeniran je i objavljen dio opusa Ilije Okrugića Srijemca povodom 125. obljetnice njegove smrti. Čitateljstvu su ponuđene knjige: Glasinke, Hunjkava komedija : vesele slike iz svagdanjeg života s pjevanjem u 4 čina, Narodne pjesme iz književnih djela i sakupljačke ostavštine Ilije Okrugića Srijemca, Šaljive poeme, Tri povijesne drame i Lirika. Sadržaj je dostupan na mrežnim stranicama http://zkvh.org.rs/index.php/digitalizacija, te se može slobodno koristiti.

Ilija Okrugić rođen je 12. svibnja 1827. godine u Srijemskim Karlovcima u činovničkoj obitelji. Bio je svećenik, hrvatski književnik i narodni preporoditelj. Njegova djela vezana su uz narodnu književnu baštinu, ali i uz vlastito stvaralaštvo, koje sadrži poeziju, drame, skladbe i povijesna djela. Ilija Okrugić proveo je najveći dio života u Petrovaradinu u kojemu je djelovao kao svećenik i župnik čak 31 godinu. Vršio je i službu zemunskog kapelana od 1857. do 1858. godine. U ovim je mjestima i danas živo sjećanje na hrvatskog velikana. Preminuo je 30. svibnja 1897. godine u Petrovaradinu.

I ovi naslovi digitalizirani su u okviru projekta „Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Hrvata u Vojvodini i izgradnja digitalne zbirke“. Projekt digitalizacije odvija uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

ZKVH

Obaveštenje o kolačićima