ZKVH i udruge u Noći muzeja

Objavljeno: 01.06.2022. Pregleda: 150

Nakon dvogodišnje korona stanke, na „scenu" se vratila jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija – Noć muzeja. Održana je u subotu, 14. svibnja 2022. godine, u okviru nacionalne manifestacije Muzeji za 10, a u subotičkom programu Noći, kao i ranijih puta, sudjelovali su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i pojedine hrvatske udruge.
U ZKVH-u je priređena izložba 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile čija je autorica knjižničarska savjetnica Katarina Čeliković. Objavljivanjem prvoga broja Bunjevačkih i šokačkih novina 1870. u Kalači, koje je uređivao naslovni biskup Ivan Antunović, započele su aktivnosti narodnog preporoda Hrvata u južnoj Ugarskoj. Izložba sadržava izvatke iz članaka objavljivanih u tim novinama, opis povijesnoga konteksta te djelovanja samoga Antunovića. Pitanja koja se tiču očuvanja jezika i nacionalnog identiteta Hrvata iz toga vremena aktualna su i danas. Ova izložba je već ranije prikazana u nekoliko mjesta u Srbiji i Hrvatskoj, a prati je i virtualna inačica koja se može pogledati na Youtube kanalu ZKVH-a. Također, posjetitelji su u ZKVH-u mogli pogledati i po sniženim cijenama kupiti publikacije iz naklade Zavoda.

Pješčani sat

U HKC-u Bunjevačko kolo priređen je zanimljiv program naslovljen Pješčani sat koji prikazuje životni ciklus – od rođenja do smrti. Program je otpočeo izložbom bunjevačke nošnje, fotografija i umjetničkih slika iz fundusa Centra, a posjetitelji su mogli pogledati i etno postav Bunjevačke sobe. Folklorci HKC-a su u više kraćih nastupa izvodili točke s lanjskog koncerta Memento (Sjeti se) što se koncepcijski uklopilo u temu večeri. Također, u klubu (podrumski dio Centra) bila je postavljena instalacija Što ostane iza jednog čovika koja prikazuje grobnicu na kojoj su poslagani predmeti (sat, lula, knjiga…) korišteni za života neke osobe.
„Programom Pješčani sat želi se prikazati životni ciklus, od rođenja do smrti. Tu su stare fotografije na kojoj su i djeca, folklor i nošnja mogu značiti mladalački polet, a smrt smo prikazali instalacijom u podrumu. Svi mi u životu imamo lijepe i manje lijepe trenutke, no bitno je da za svog kratkog života uradimo nešto što će ostati", kaže voditelj Folklornog odjela Marin Jaramazović.

Pletiva od slame

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizirali su izložbu Pletiva od slame u spomenutoj Galeriji. Autorice izloženih eksponata su članice Gupčeva slamarskog odjela, a koordinator izložbe je Ivica Dulić.
Izložbom se želi istaknuti jedan od aspekata stvaralašta u tehnici slame – onim čime slamarke „slikaju" svoje slike, a to su pletiva. Prikazane su pojedine vrsta pletiva, a razlikuje se nekoliko vrsta: ravna pljosnata pletiva, debela pletiva (kod kojih je naglašena trodimenzionalnost) te spiralna pletiva.
„Većina njih je ispleteno od pune slame, a u novije vrijeme pletu se i od rezane slame. Nazive pletiva najčešće imenuju same slamarke tako što ih opisuju, odnosno imenuju ih prema broju slamki od kojih se pletu te na osnovu samog krajnjeg izgleda pletiva. Spajanjem, kombiniranjem i razmještanjem ovih pletiva realiziraju se zamisli, grade motivi i stvaraju slike te predmeti od slame", navodi se u pratećem tekstu.
U Noći muzeja sudjelovala je i HLU Croart čija se, ranije otvorena, skupna izložba članova mogla pogledati u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici.
Kada je u pitanju Subotica, posjetitelji su do ponoći mogli uživati u brojnim i raznovrsnim kulturnim sadržajima na čak 25 lokacija u gradu.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Obaveštenje o kolačićima