Fenomen dečijih opera Franje Štefanovića

Objavljeno: 25.03.2022. Pregleda: 52

Zaklada Spomen-dom bana Josipa Jelačića iz Petrovaradina započela je svoj nakladnički život izdavanjem knjižice Fenomen dečijih opera Franje Štefanovića urednika Darka Polića, koja je izišla iz tiska tijekom veljače 2022. godine. Riječ je o publikaciji u kojoj su od sedam priloga dva objavljena na hrvatskom, četiri na srpskom, a pogovor na engleskom jeziku.

„Ova knjiga je najnoviji pokušaj prikaza kulturno-povijesnog konteksta autentične umjetničke pojave dječje opere skladatelja koji je cijeli svoj život skladao u Petrovaradinu. Knjiga obuhvaća analizu kulturnog i društvenog okruženja Petrovaradina i Novog Sada u periodu neposredno prije i poslije Prvog svjetskog rata, s osnovnim težištem na glazbeni opus i analizu opernog stvaralaštva Štefanovića“, navedeno je u predgovoru.

Inspiracija za struku

Iako neprekidnim zalaganjem HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina djelomice rasvijetljenog života i djela, Franjo Štefanović (1879. – 1924.) očito ne prestaje nadahnjivati glazbene stručnjake, o čemu svjedoče prilozi dvoje muzikologa. Dr. Bogdan Đaković, redoviti profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu, otvorio je stručni dio publikacije prikazom Opera Šumska kraljica Franje Štefanovića u kontekstu izvođenja dečijih i ‘pravih’ opeskih dela – školske i amaterske produkcije u ambijentu Novog Sada i Petrovaradina poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka. U radu Franjo Štefanović – glazbeni opus i rad s djecom Ivana Andrić Penava, podrijetlom Petrovaradinka, tematski sažimlje svoju nedavno objavljenju knjigu Franjo Štefanović – kralj opera za djecu. Prikaz Opera pripada deci napisala je prof. Nataša Tasić, teoretičarka izvođačkih umjetnosti, za kojim slijedi intervju s prof. Anom Kovačić iz Glazbene škole Isidor Bajić iz Novog Sada, koja je, sa svojim učenicima, nakon dugog vremena oživjela prvu dječju operu na svijetu. Slijedi reobjava članka iz tjednika Hrvatska riječ objavljenog 2019., posvećen razgovoru sa sudionicom prve poslijeratne izvedbe ove opere Mirom Brčić-Vuković, te osvrt Petra Pifata, nekadašnjeg predsjednika Jelačića, na inicijativu za izvođenjem opere Šumska kraljca upućenom Zakladi Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.

Šumska kraljica u svibnju

Obuhvaćena brandom Novi Sad – Europska prijestolnica kulture, ova publikacija odlična je uvertira u razumijevanje doprinosa hrvatske zajednice programima koji su planirani da se tijekom 2022. godine odvijaju u najvećem gradu Vojvodine pod okriljem toga programa, među kojima je i jedan koji nosi autentični pečat naše zajednice – izvođenje novoaranžirane Štefanovićeve opere Šumska kraljica koje je, po kalendaru EPK-a, zakazano za 8. svibnja 2022. godine u Kulturnoj stanici Egység u Novom Sadu. S dodatnim akcijama na temu očuvanja okoliša, sve su ove aktivnosti dio projekta istog naziva kao i publikacija, koji je sufinancirala Zaklada Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.

„Efekt koji želi izazvati ova knjiga je i upoznavanje šire kulturne javnosti sa stvaralaštvom pripadnika hrvatske nacionalne manjine, promoviranje kulture hrvatske zajednice u Petrovaradinu i njegove nematerijalne kulturne baštine kao važnog segmenta učvršćivanja suvremenog kulturnog identiteta Novog Sada“ – tako je urednik Polić sažeo misiju ove knjige. Ona se može dobiti u Zakladi Spomen-dom bana Josipa Jelačića

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima