Home > Izdavaštvo > Književne nagrade > Tomo Vereš

Tomo Vereš

Objavljeno: 26.11.2021. Pregleda: 793

U cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije u području znanosti i publicistike među Hrvatima u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ustanovio je 2013. godine nagradu za najbolju knjigu za trogodišnje razdoblje, koja nosi ime jednog je od najznačajnijih intelektualaca što ga je Subotica imala u XX. stoljeću, dominikanca i filozofa Tome Vereša (Subotica, 24. veljače 1930. – Zagreb, 9. prosinca 2002.).

Za nagradu Tomo Vereš se natječu knjige autora Hrvata iz Vojvodine, knjige na hrvatskom jeziku objavljene u Vojvodini i knjige o Hrvatima u Vojvodini, koje su objavljene tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade, u području znanosti i publicistike.

Posebna pozornost usmjerena je na djela iz društvenih i humanističkih znanosti koje su od značaja za očuvanje i razvoj nacionalne svijesti i identiteta, kao što su povijest, jezikoslovne znanosti, znanost o književnosti, povijest umjetnosti, etnologija, demografija, sociologija, kulturologija, filozofija, politologija te djela interdisciplinarnoga karaktera.

Nagrada se dodjeljuje za knjigu čiji su formalne odlike i sadržajne sastavnice sukladne standardima znanstvene metodologije, koja tematski obuhvaća cjeloviti društveni fenomen, u kojoj su objavljene nove spoznaje u istraživanjima povijesti i sadašnjosti Hrvata u Vojvodini i čiji su prinosi od trajne vrijednosti za znanstveni i publicistički život Hrvata u Vojvodini.


Popis nagrađenih autora i knjiga

1. 2013 (2010. – 2012.)

Marko Kljajić: Surčin kroz povijest


2. 2016. (2013. – 2015.)

Milana Černelić: Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu


3. 2019. (2016. – 2018.)

Robert Skenderović: Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije


4. 2022. (2019. – 2021.)

Olga Šram: Cilika Dulić Kasiba

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima