UBH Dužijanca - Subotica

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 348

Opći podaci

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca

Osnovana 2014.

Broj članova: 50

Kontakt 

Beogradska cesta 52, 24000 Subotica 

Tel: + 381 (0)24 525 045 

Email: ubh.duzijanca@gmail.com 

Facebook profil udruge

Vodstvo

mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik

+381 (0)63 320 268

andrija@tippnet.rs

Marinko Piuković, direktor

+381 (0)63 808 7835

Ljiljana Dulić, dopredsjednica


Više o udruzi

Udruga bunjevačjih Hrvata Dužijanca, kulturna udruga iz Subotice. Osnovana je 27. siječnja 2014. godine. Na osnivačkoj skupštini održanoj u župi sv. Roka u Subotici, pristupnicu ovoj udruzi potpisale su 33 osobe, koje su do sada više od 20 godina aktivno sudjelovale u organiziranju Dužijance.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika ove Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca izabran je vlč. dr. Andrija Anišić, za direktora udruge izabran je Marinko Piuković, koji ujedno rukovodi i Organizacijskim odborom Dužijance, a za potpredsjednika Lazo Vojnić Hajduk. Istu večer je izabran i Organizacijski odbor (OO) Dužijance koji čine: Marinko Prćić, mons. Stjepan Beretić, Vlatko Vojnić Purčar, Marija Kujundžić, Pavle Kujundžić, Ljiljana Dulić, Stipan Kujundžić i Ivan Piuković. Mandat OO Dužijance, kao i vodstva udruge, trajat će četiri godine.

Motive i odluku o osnivanju Udruge njen predsjednik dr. Andrija Anišić je objasnio ovako: „Splet okolnosti posljednjih godina, a napose posljednji pokušaji politiziranja Dužijance potaknuli su nas da pokrenemo inicijativu za osnivanje jedne nove udruge kojoj bi prvotni cilj bio zaštititi ono što Dužijanca jest – zahvala Bogu za završetak žetve, a onda i za kruh svagdašnji. Drugi cilj nam je bio zaštititi ono što živi u našoj subotičkoj Crkvi, a našem hrvatskom narodu i milom nam bunjevačkom rodu već više od stotinu godina. I napose zaštititi ime velikana našega naroda mons. Blaška Rajića, župnika župe sv. Roka, koji je sigurno vođen Duhom Svetim, a onda i ljubavlju prema svom narodu i njegovim divnim običajima, obiteljsko slavljenje Dužijance prenio u Crkvu i učinio ga jedinstvenim slavljem kojim su bunjevački Hrvati stoljećima zahvaljivali Bogu za završetak žetve i očitovali ponos i ljubav prema svome narodu.“.

Organizacijski odbor Dužijance, koji će ubuduće birati i imenovati ova Udruga, premislit će dosadašnji program proslave Dužijance i dati težište na duhovno-religijsku dimenziju, koja treba pripasti u nadležnost Crkve, i kulturno-rekreacijsku dimenziju, koju bi organizirao HKC Bunjevačko kolo i druge udruge s kojima će Udruga Dužijanca međusobnim sporazumom verificirati svoju suradnju.

Ova će udruga biti otvorena i za suradnju s Gradom, i ta suradnja, prema zamisli osnivača, bila bi precizirana posebnim sporazumom, uz jedini uvjet da bude pošteđena bilo kakvih političkih utjecaja.

Takmičenje risara i Središnja proslava Dužijance dvije su manifestacije u okviru Dužijance od posebne važnosti, a udruga će ih u budućnosti s posebnom pažnjom njegovati. 

Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima