„Ciklus hrvatskog fima u Vojvodini“ 2018.

Objavljeno: 17.07.2018. Pregleda: 55

etnosalas balazevicNa Etno salašu Balažević u Tavankutu u subotu, 23. lipnja održan je program ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini. Program je priređen nakon organiziranog prikaza običaja Priskakanja vatre ispred samog etno salaša.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film Priskakanje vatre, koji su snimila djeca na prošlogodišnjoj filmskoj radionici i Making of film o ovogodišnjoj radionici u kojem su djeca davala izjave i svoje mišljenje o radionici. Nakon toga, prikazani su dokumentarni filmovi Dužijanca iz 1970. autora Nikše Fulgosija koji je snimila nekadašnja Televizija Zagreb i Na vodeni ponediljak redatelja Branka Ištvančića o uskršnjem običaju polivača koji je snimljen prošle godine za potrebe programa Hrvatske radiotelevizije (HRT). U okviru ovogodišnje filmske radionice Kad se male ruke slože i Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini djeci su, tijekom radionice, prikazani hrvatski filmovi za djecu Duh u močvari i Vlak u snijegu.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini odvija se u više termina tijekom godine, pa je iduća projekcija najavljena za kolovoz, kada će se premijerno prikazati dokumentarni film Dužijanca redatelja Branka Ištvančića koji je ekipa HRT-a snimala prošle godine u Subotici i okolici, te još neki filmovi u povodu blagdana Velike Gospe poput dokumentarnog filma Draga Gospa Ilačka. Na jesen je predviđen nastavak programa Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini kada će biti prikazan kratki film djece s ovogodišnje filmske radionice i program filmova drugih hrvatskih autora na kojem će gostovati i filmski redatelji iz Hrvatske.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini odvija se u okviru programa međunarodne suradnje i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i u suradnji s HKPD-om Matija Gubec iz Tavankuta.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. R.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima