Darovane knjige s. Mirjam Pandžić

Objavljeno: 20.06.2022. Pregleda: 200

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je nedavno knjigu Majka Anuncijata Kopunović (1887. – 1956.) : život i spisi prve vrhovne poglavarice hrvatske Družbe sestara Naše Gospe autora Ivana Armande iz Zagreba. Subotičanka, majka Roza Anuncijata Kopunović utemeljila je hrvatski ogranak Družbe sestara Naše Gospe 1931. u Subotici, a deset godina kasnije kuću maticu Družbe preselila je u Zagreb. U Subotici i danas postoji samostan Družbe sestara Naše Gospe, a članici ovog reda s. Mirjam Pandžić predstavnici ZKVH-a darovali su primjerke knjige o s. Anuncijati, kao i primjerke Godišnjaka za znanstvena istraživanja u kojem je također pisano o toj temi. Dio tih publikacija bit će poslan i u zagrebačku središnjicu sestrinstva.
Sestra Mirjam Pandžić izrazila je veliko zadovoljstvo izlaskom ove knjige.
„Časnu Anuncijatu, odnosno Rozu, nisam upoznala jer je ona preminula 1956., a ja sam 1957. otišla u samostan. Sestre koje su je poznavale vrlo lijepo pričaju o njoj, kažu da je bila prava majka koja se brinula za sestre. Naš red potječe iz Francuske, osnovao ga je u 16. stoljeću sv. Petar Fourier, a utemeljiteljica Družbe, majka Alix bila je uz njega. Preko Njemačke i Mađarske red je stigao u Bačku. Sestre u Subotici isprva su bile učiteljice, brinule su se za žensku mladež. Njihova se škola nalazila u današnjoj OŠ Jovan Jovanović Zmaj. U samostanu u Subotici danas nas ima četiri sestre, u godinama smo i slabo smo aktivne u župama. Nemamo mlađeg naraštaja, nemamo zvanja", kaže s. Pandžić.
Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov istaknuo je važnost memoriranja i predstavljanja sadržaja vezanih za hrvatsku duhovnu baštinu te najavio promociju knjige o majci Anuncijati za jesen u Subotici i Zagrebu.
„Knjiga pokazuje da su prinosi bačkih Hrvata Katoličkoj crkvi u Hrvata bili snažni. Osim Družbe sestara Naše Gospe, karmelićani iz Sombora su u Remetama kraj Zagreba osnovali samostan", kaže Žigmanov.
Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima