ZKVH na 25. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara

Objavljeno: 26.06.2022. Pregleda: 93

Dobitnici Nagrade Julije Benešić jubilarnih, 25. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, održanih 23. i 24. lipnja 2022. godine , su književna kritičarka, prevoditeljica i znanstvenica Željka Lovrenčić za knjigu kritika Samo kritično, molim i kazališna kritičarka Anđela Vidović za niz kritika objavljenih u elektroničkim i tiskanim medijima. Lovrenčić je pripala Nagrada Julije Benešić, a Vidović istoimena Povelja uspješnosti.
Nagrade su im prvoga dana Susreta uručili predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Zlatko Krilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem, izaslanik ministrice kulture i medija dr. Dražen Kušen, te predsjednik Povjerenstva za dodjelu Nagrade i Povelje Susreta dr. Goran Rem. 

U đakovačkom Centru za kulturu organizatori Susreta, Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek, uz potporu Ministarstva kulture, Grada Đakova i Fonda za kulturu DHK-a, priredili su bogat program, uz brojna književnokritičarska imena, predstavivši i ovaj put dio nove produkcije.
U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Susretima je na obljetnici čestitala i Katarina Čeliković rekavši kako Susreti njeguju riječ o riječima. Tijekom programa prvoga dana predstavljen je kratki film o početcima Susreta autora Zlatka Mesića, potom je predstavljen rad i najnovija knjiga Josipa Cvenića Gradonačelnik u secesiji. U nastavku je održan okrugli stol „Hrvatska književna kritika u proteklih 25 godina" na kom su sudjelovali dr. Jasna Horvat, dr. Goran Rem, Franjo Nagulov, Davor Ivankovac, Ivan Baković i Ivan Sivrić, a moderator je bio Mirko Ćurić.

Predstavljena knjiga Katarine Čeliković

 Susreti su nastavljeni idućega dana u Gradskoj knjižnici, gdje su predstavljeni Zbornik XXII (Hrvatska književna kritika u Vojvodini), Zbornik XXIII (Hrvatska književna kritika u BiH) i Zbornik XXIV (Dvadeset i pet godina Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara). Predstavljena je i knjiga Katarine Čeliković Književnost u zrcalima – ogledi književnosti Hrvata u Vojvodini te pjesnička zbirka Stara duša u ruhu avangarde Helene Mamich.

Ovom je prigodom Čeliković, predstavljajući Zbornik XXII, ukazala na specifični položaj hrvatske manjinske zajednice koja ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu manjinskog položaja, a jednako tako književnosti i književne kritike Hrvata u Vojvodini, u Srbiji. Istaknula je kako povijest ove regionalne književnosti bilježi više tisuća naslova, no ne prati ju književna kritika, koja bilježi tek desetak naslova. Bez kritičkog odnosa nema interpretacija napisanoga, tumačenja i samokritičnosti. Predstavila je šest mladih književnih kritičara zastupljenih u Zborniku XXII: Davora Bašića Palkovića, Ivanu Andrić, Nevenu Mlinko, Darka Baštovanovića, Klaru Dulić-Ševčić i Vladimira Nimčevića. Specifični položaj hrvatske književnosti u Vojvodini predstavila je slikom djeteta s posebnim potrebama koje želi biti blizu majke, pa tako i Hrvati u Vojvodini, u Srbiji imaju stalnu potrebu i želju biti integrativni dio hrvatskog naroda, integrativni dio književnog prostora koji će majčinski uključiti i književnost hrvatskog naroda izvan domovine, što do sada nije bio slučaj.

Posebnu pozornost posvetila je narodnoj književnoj baštini koja je u njezinoj knjizi zauzela veći dio što samo po sebi govori o temama njezina pisanja. Najveći među njima, Balint Vujkov, kojemu se autorica iznimno divi, posvetio je svoj život skupljanju, zapisivanju i objavi usmene narodne književne baštine Hrvata ne samo u Vojvodini već u širem panonskom prostoru. Ovom je prigodom Katarina Čeliković uručila najnoviju knjišku produkciju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata ravnateljici đakovačke knjižnice Kristini Podgornik.

U programu su sudjelovali Ivan Baković, Ivan Sivrić, Srećko Marijanović, Katarina Čeliković, Mirko Ćurić, Helena Mamić (sopran), Dario Kustura i duet AH – Sanja Hajduković i Josip Molnar, nastupili su u glazbenom programu Susreta.

Na kraju ovog susreta predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Zlatko Krilić zahvalio je sudionicima na svim prinosima tijekom dvaju dana susreta, jer su susreti otvorili teme, pokazali kako književna kritika, kao najzahtjevnija i najnezahvalnija kategorija ima mlade nade.

ZKVHObaveštenje o kolačićima