Petsto tisuća posjeta portalu ZKVH-a

Objavljeno: 28.01.2014. Pregleda: 57

500000-3-mNiti godinu dana od kada smo zabilježili tristo tisuća posjeta našim web stranicama, a to je bilo 13. ožujka 2013. godine, internetski portal hrvatske kulture jučer, 27. siječnja 2014. godine, imao je svog petsto tisućitog posjetitelja. Dakle, za nešto više od 10 mjeseci brojač na našem portalu zabilježio je dodatnih 200.000 posjeta, što znači da je na portalu u tom razdoblju prosječno dnevno bilo 625 posjeta.

posjecenost po danu-2009-2014-2-mTijekom razdoblja od gotovo pet godina (portal je „pušten“ i službeno predstavljen javnosti 16. svibnja 2009. godine), dnevna posjećenost je stalno rasla (vidi sliku!): do trenutka kada je zabilježen pedeset tisućiti posjet, prosječno dnevno je na njemu bilo 82 posjeta, od 50 tisućitog do 100 tisućitog posjeta, ta brojka je već više nego dvostruko veća – 170 posjeta, da bi se u razmaku od 100 do 300 tisuća posjeta, prosječna dnevna posjećenost popela na 407. Povećanje na prosječno 625 posjeta dnevno u posljednjih godinu dana jednim dijelom možemo pripisati i većoj vidljivosti omogućenoj prisutnošću našeg portala na društvenim mrežama, osobito Facebooku, koja datira od početka veljače 2013. godine, čime se ostvarilo naše očekivanje da će sadržaji Portala kulture Hrvata u Vojvodini koji se nude na našim web stranicama biti približeni široj publici.

Stalni rast zanimanja za sadržajima na našem portalu izražen kroz kontinuirano povećanje prosječnog broja dnevnih posjeta potvrđuje nam i da je informativni portal Hrvata u Vojvodini u području kulture bio itekako potreban, i s druge strane, da su stranice primjereno odgovorile na te potrebe. Brojka od petsto tisuća posjeta u manje od pet godina govori nam i da su web stranice Zavoda daleko najposjećenije internetske stranice na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ponosni smo i na činjenicu da je jedan značajan broj vijesti i informacija prenesen s naših stranica u drugim medijima, te na web stranicama Hrvatske matice iseljenika i drugih medija u Hrvatskoj i Srbiji, čime je njihova čitanost, a time i vidljivost kulturne scene vojvođanskih Hrvata, značajno povećana, što nam je i primarni cilj.

mediji-2No, svjesni da ovaj uspjeh ne bismo mogli postići sami, ističemo činjenicu da je najveći dio sadržaja objavljenih na portalu djelo novinara koji djeluju unutar hrvatske zajednice u Vojvodini, te da brojka od 500.000 posjeta portalu predstavlja i njihovo vrijedno postignuće kojim mogu biti ponosni. Naime, internetski portal Zavoda razvio je vrlo snažnu i kvalitetnu suradnju s novinarima Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Uredništva na hrvatskom Radio Subotice, te s Katoličkim mjesečnikom „Zvonik“, čije smo novinske priloge iz područja kulture reobjavljivali, s prilagodbama ili bez njih, na našim internetskim stranicama. Ovim putem im na ustupljenim sadržajima i fotografijama, te na djelatnoj pomoći i spremnosti na zajedničkom radu radi ostvarivanja istih ciljeva najsrdačnije zahvaljujemo.

Podsjetimo, web stranice Zavoda koncipirane su kao informativni portal cijele kulturne scene vojvođanskih Hrvata, a ne samo Zavoda kao kulturne ustanove. Uz osnovne informacije o Zavodu te aktualnih vijesti o aktivnostima kako Zavoda tako i kulturnih udruga diljem Vojvodine, na stranicama se predstavlja kultura vojvođanskih Hrvata uopće, te se mogu naći prikazi vlastite povijesti, prikazi velikana, materijalni tragovi kulture, informacije o institucijama i organizacijama, najvažnijim kulturnim manifestacijama, najave događaja i izvješća o njima... Također, stranice sadržavaju i kalendar kulturnih manifestacija hrvatskih udruga kulture u Vojvodini, koji omogućuje voditeljima kulturnih udruga bolje planiranje kulturnih događaja s ciljem da se izbjegnu preklapanja. Zahvaljujući web portalu ostvarili smo i brojne kontakte sa zainteresiranom javnošću, s pojedinim posjetiteljima i započeli suradnju, a u nekim slučajevima čak i posredovali pri spajanju ljudi koji su se nekada davno poznavali.

A što je to što je privuklo toliko posjetitelja? Evo malo statistike o portalu: na internetskim stranicama Zavoda je za gotovo pet godina objavljeno preko dvije tisuće članaka, i to vezanih za aktivnosti Zavoda (325) i hrvatsku zajednicu u Vojvodini (800), kao i najava raznih kulturnih događaja (770), natječaja (30) i tekstova vezanih za udruge u kulturi vojvođanskih Hrvata i njihove manifestacije, kulturnu baštinu, povijest i slično (105). U kalendar kulturnih događaja u proteklih nepunih pet godina uneseno je više od 820 natuknica, ponuđeno je 50-tak priloga za preuzimanje s portala, a za ilustriranje tekstualnih sadržaja, obrađeno je i postavljeno više od četiri tisuće fotografija.

vijesti-mNaše statistike nude nam i mogućnost sagledavanja čitanosti objavljenih članaka, pa u tom smislu, slijedi kratki pregled onoga što je bilo najzanimljivije našim posjetiteljima. No, u ovom razmatranju svakako treba uzeti u obzir i vremensku dimenziju, budući da su ranije objavljeni članci imali više šanse biti čitani, odnosno, zabilježiti veći broj učitavanja.

Tekstovi koji se odnose na sam Zavod do sada su učitani od 40 tisuća do više od 60 tisuća puta, napisi o manifestacijama učitani su od osam do preko deset tisuća puta, polovina napisa o hrvatskim udrugama kulture u Vojvodini pročitano je preko tri tisuće puta (prednjače tekstovi o HKC-u „Bunjevačko kolo“ iz Subotice koje je zanimalo preko 8.500 posjetitelja te o HKPD-u „Vladimir Nazor“ iz Sombora koji je učitan više od 5.700 puta, a u stopu ih slijede tekstovi o Hrvatskoj čitaonici, Katoličkom društvu za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ te HKPD-u „Matija Gubec“ iz Tavankuta“, svi s oko pet tisuća učitavanja).

Od pedesetak tekstova objavljenih u rubrici Baština trećina tekstova učitana je preko tri tisuće puta, no najviše je čitan tekst o banu Josipu Jelačiću – preko 12.000 puta te tekst Hrvati u Vojvodini s gotovo 7.500 učitavanja. Moramo ovdje istaknuti da su ova dva teksta objavljena na samom početku postojanja portala, što im je dalo mogućnost ovako visokog rejtinga.

kulturna scena-mKada je riječ o sadržajima koji se odnose na aktivnost hrvatske zajednice u Vojvodini, kojih ima najviše, nešto preko 60 članaka pročitano je preko dvije tisuće puta, dok je tristotinjak tekstova otvarano više od 1.000 puta. Među ovim napisima veliku pozornost izazvao je tekst o osnivanju prve hrvatske udruge u Šidu (4.250 učitavanja), te izvješće s predstavljanja knjige „Župe Beška i Maradik“ (3.850 posjeta).

Od sadržaja ponuđenih za preuzimanje (u rubrici Dokumenti) našim je posjetiteljima bio najzanimljiviji napis o bunjevačkim narodnim nošnjama Kate Suknović koji je „downloadan“ gotovo 1.200 puta, a na drugom mjestu po popularnosti je radnja Dominika Demana o banu Josipu Jelačiću, koji je preuzet skoro šesto puta. Slijede ih Statut i kratka prezentacija Zavoda te tekst o Dalmatincima u Vojvodini našeg suradnika Maria Bare napisan u povodu obilježavanja 65 godina od njihova doseljavanja, itd. Osobito nas raduje da su i ovi sadržaji lijepo prihvaćeni u javnosti.

dnevna posjecenost 12-2013S druge strane, prema podacima koje nam pruža sustav za praćenje dolazaka na portal – Weblizer, možemo zaključiti kako je pojedinačni posjetitelj na portalu „obišao“ prosječno oko 14 stranica, što je relativno visok broj koji ukazuje na zanimljivost sadržaja na portalu, a posredno i na činjenicu da se posjetitelji dulje na njemu zadržavaju. Ta brojka se od kad postoji portal kretala od 5 do 33, vjerojatno ovisno o zanimljivosti objavljenih sadržaja u pojedinim vremenskim razdobljima, no unatoč manjem broju otvorenih stranica primjerice, tijekom druge polovice 2013. godine, broj posjeta se praktički udvostručio u odnosu na 2012. godinu, što znači da se proširio krug naših čitatelja.

Program za praćenje statistika posjećenosti daje nam i informacije o najčešćim web stranicama s kojih su posjetitelji došli i iz kojih su zemalja i to putem praćenja imena domena. Najveći broj posjeta realizira se preko komercijalnih stranica (.com) – oko 50 posto, oko 15 posto posjetitelja je iz Hrvatske, dok za dvadesetak posto nije utvrđena domena – pretpostavljamo da su tu uključeni i posjeti iz Srbije, potom s kombiniranim nazivom domena, primjerice .org.rs i slično. Bilježimo i posjete iz gotovo svih država regije, ali i iz ostalih europskih zemalja, pa i prekomorskih – Australije, Brazila, Kanade, pa čak iz Japana.

web stranica-mIako svakodnevne vijesti o događajima u području kulture u vojvođanskih Hrvata, koje produciraju Zavod i hrvatske kulturne udruge, zauzimaju značajno mjesto na portalu i dobro su čitane, čime možemo biti zadovoljni, ipak je razvidno da uvelike nedostaju sadržaji o nama samima, o našoj povijesti, tradicijskoj kulturi, jeziku, znamenitim osobama… i to objavljeni na jednome mjestu – na portalu kulture Hrvata u Vojvodini. To nas upućuje da se u budućnosti više posvetimo tim sadržajima. Naravno, ono iziskuje daleko više rada i stručnosti, pa je i razumljivo zašto je do sada takvih sadržaja manjkalo.

Na koncu, treba reći kako je internetska stranica Zavoda ispunila svoju temeljnu svrhu – kultura vojvođanskih Hrvata postala je kako vidljivija tako i dostupnija zainteresiranoj javnosti! Ono što nam predstoji jest nastojati povećati broj tekstova koji imaju stalnu vrijednost, što ćemo pokušati objavom u pdf. formatu dijela naših publikacija, te dalje raditi na afirmaciji i popularizaciji same stranice. Vjerojatno bi trebalo razmisliti i o objavi dijela sadržaja na nekim od svjetskih jezika, što daleko premašuje financijske resurse i ljuske kapacitete institucije sa samo tri zaposlena djelatnika.

urednica portala Ljiljana Dulić Mészáros

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima