Potpredsjednik Vlade APV Slaviša Grujić razgovarao s ravnateljima zavoda za kulturu u APV

Objavljeno: 29.01.2014. Pregleda: 47

Sastanak APV 01-2014-3-mPotpredsjednik Vlade i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić sastao se 27. siječnja 2014. godine s ravnateljima Zavoda za kulturu Vojvodine i zavoda za kulturu nacionalnih zajednica. Zavode nacionalnih zajednica osnovala je Skupština AP Vojvodine početkom 2008. godine, zajedno s nacionalnim vijećima mađarske, slovačke, rusinske, rumunjske i hrvatske zajednice radi očuvanja, unaprjeđenja i razvoja njihove kulture, a Srbija je za sada jedina zemlja na Balkanu koja ima ustanove ovakvog profila.

Ravnatelji su na sastanku iznijeli aktualne probleme s kojima se suočavaju u svom radu – od financijskih i kadrovskih, do prostornih, a posebno ovogodišnje, od kada su stupili na snagu novi propisi o zabrani zapošljavanja i angažiranju honorarnih suradnika, jer gotovo svi zavodi za kulturu nacionalnih zajednica imaju veoma mali broj zaposlenih, pa su se do sada u realizaciji projekata najčešće oslanjali na pomoć i podršku stručnjaka i vanjskih suradnika u svim projektima i manifestacijama od izuzetnog značaja za kulturni život pripadnika nacionalnih zajednica, od festivala i izložbi, do izdavaštva i edukacije.

Sastanak APV 01-2014-4-mNaime, kako je u izjavi za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice rekao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Tomislav Žigmanov, svi zavodi za kulturu nacionalnih zajednica u Vojvodini imaju od jedan do šest zaposlenika, što znači da ne mogu angažirati niti jednog vanjskog suradnika u cijelosti, budući da propisi određuju da broj angažiranih suradnika ne smije biti veći od 10 posto od broja stalno uposlenih.

Kako ističe, u cilju dobivanja suglasnosti za dodatno angažiranje vanjskih suradnika, svi ravnatelji zavoda za kulturu nacionalnih zajednica nastupit će jedinstveno spram republičkih tijela vlasti.

„Mi ćemo, svatko pojedinačno, izložiti svoj dio problema i očekivanja, koji će se projicirati u planovima rada svakoga zavoda i nastupit ćemo jedinstveno spram republičkih tijela vlasti, prije svega Ministarstva kulture i informiranja i Ministarstva financija, kako bi se dobile dozvole za dodatno angažiranje vanjskih suradnika, jer je nemoguće da ovakve institucije, koje pretpostavljaju suradnike s različitim vještinama i znanjima, ostvare svoj program bez njih.“

Sastanak APV 01-2014-1Potpredsjednik Vlade i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić tim je povodom, prema riječima Žigmanova, iskazao određenu vrstu optimizma da će taj problem biti riješen. On je naglasio da su Vlada Vojvodine i Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje do sada ostvarivali dobru suradnju sa svim zavodima i podupirali njihov rad i programe i zatražio da ravnatelji zavoda što prije dostave svoje programe rada i financijske planove za ovu godinu, kako bi ih Pokrajinska vlada usvojila. Time će se stvoriti uvjeti da Pokrajinsko tajništvo za kulturu skupa s ministarstvima kulture i financija pokuša pronaći odgovarajuća rješenja i stvori uvjete za nesmetani rad zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, kao i Zavoda za kulturu Vojvodine, odnosno da odobre da se ovim institucijama omogući angažman vanjskih suradnika na realizaciji pojedinih projekata.

Na sastanku je bilo riječi i o sjedištima zavoda, kada je konstatirano da jedino Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, nemaju riješeno pitanje smještaja.

Sastanak APV 01-2014-2„Informirao sam potpredsjednika Vlade da su na tome planu učinjeni određeni koraci, u smislu da su Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb kupili drugu polovicu kuće u kojoj je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće i da se sada otvara pitanje ulaska u namjenu tog prostora. Slaviša Grujić će vjerojatno posjetiti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 13. veljače, kada ćemo obilježiti pet godina rada Zavoda, posjetit će Hrvatsko nacionalno vijeće, vidjet će taj prostor, i kazao je da će se založiti za to da se i u Republici Srbiji osiguraju sredstva, bilo iz republičkog, bilo iz pokrajinskog ili gradskog proračuna, za adaptaciju i dovođenje toga prostora u namjenu“, rekao je Žigmanov.

Tomislav Žigmanov je izrazio uvjerenje da će i država Srbija, poput Republike Hrvatske, kada je u pitanju srpska zajednica, pomoći u realizaciji investicija za kapitalne programe hrvatske zajednice u Vojvodini.

Pokrajinski tajnik za kulturu Slaviša Grujić je predložio da ubuduće svi zavodi puno više surađuju na interkulturnim i regionalnim projektima čime bi pridonijeli afirmaciji naše kulture, i u drugim brojnim projektima, kakvi su Salon knjiga u Novom Sadu, Međunarodni sajam knjiga u Beogradu i regionalni sajmovi, nastupi na likovnim izložbama, književnim susretima, pripreme i izvođenje kazališnih predstava, u čiju realizaciju bi se uključio i Zavod za kulturu Vojvodine. Osim toga, razgovaralo se i organiziranju radionica prevodilaštva.

Priređeno prema tekstovima Pokrajinskog tajništva za kulturu i informiranje i Ivane Petrekanić Sič
Fotografije: Pokrajinsko tajništvo za kulturu i informiranje

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima