Podijeljene nagrade najuspješnijim učenicima hrvatskih odjela

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 63

svecana akademija za najucenike2012-0 tamburasiBroj i vrsta nagrada koje su učenici hrvatskih odjela protekle školske godine osvojili najbolja su potvrda da se obrazovanje na hrvatskom jeziku odvija na najvišoj razini, te da imamo dobre predavače i što je najvažnije - dobre učenike! - opći je zaključak sa Svečane akademije za najuspješnije učenike u nastavi na hrvatskom jeziku održane u 26. lipnja 2012. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Svečanost su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, a posvećena je učenicima koji su pohađajući nastavu na hrvatskom jeziku postigli zapažene rezultate na općinskom, zonskom, pokrajinskom i republičkom natjecanju iz različitih predmeta, kao i na natjecanjima u Republici Hrvatskoj.

svecana akademija za najucenike2012-1 maturantiPredsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić je čestitajući najuspješnijim učenicima na uspjehu, zahvalio i roditeljima koji su, usprkos mnogim poteškoćama, ipak imali povjerenja i u rad HNV-a, naše nastavnike i vjerovali u svoju djecu upisavši ih na nastavu na hrvatskom jeziku.

Drugoj generaciji maturanata subotičke gimnazije koji su školovanje završili na hrvatskom jeziku čestitala je i uručila knjigu na dar članica Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Anđela Horvat. Svima je zaželjela puno uspjeha u daljnjem školovanju i životu.

 

svecana akademija za najucenike2012-2 odlikasi

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici, Ljerka Alajbeg uručila je nagrade onima koji su postigli odličan uspjeh s prosjekom 5,00 i njih je bilo najviše. Ona je u obraćanju učenicima i roditeljima rekla kako se ovom prigodom ne slavi samo talent učenika i dodala:

„Slavimo i rad, znanje, slavimo ono najbolje što mladom čovjeku možemo usaditi. To čine profesori, roditelji, ali i svi mi koji podupiremo ovakvu našu djecu. Oni su ponos svojim obiteljima, školama, Gradu Subotici i svome narodu. A mi iz Generalnog konzulata uvijek ćemo podupirati sve ono što znači rad, znanje, što znači održavanje vlastitog identiteta i što znači biti među najboljima."

svecana akademija za najucenike2012-3 opcinska

Potom je profesorica Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata darovala knjigom najbolje na općinskoj razini.

svecana akademija za najucenike2012-4 zonska

Uslijedila je dodjela nagrada najboljima na zonskoj i okružnoj razini što je učinio predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, da bi nakon toga dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, darivao najuspješnije na pokrajinskim natjecanjima.

 

svecana akademija za najucenike2012-5 pokrajinska

Kao posljednji, ali ne i manje bitni, knjige su primili oni s najviše osvojenih nagrada, točnije najbolji na republičkoj razini. Njime je čestitao dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

svecana akademija za najucenike2012-6 republicka

Bila je ovo još jedna uspješna godina za mnogo učenika koji su svoje uspjehe ostvarili pohađajući nastavu na hrvatskom jeziku.

svecana akademija za najucenike2012-7 leona matkovicProgram dodjele nagrada najuspješnijima bio je obogaćen vrlo lijepim glazbenim i govornim točkama. Svojom izvrsnom interpretacijom „Slavujevog poja" oduševili su nas članovi Dječjeg tamburaškog orkestra subotičke Glazbene škole koji su pod ravnanjem profesorice Mire Temunović osvojili I. nagradu na IX. Vojvođanskoj smotri tambure u Pančevu i I. nagradu na Festivalu glazbenih škola Srbije u Knjaževcu. Na klaviru je svirala Leona Matković, učenica 2. razreda OŠ „Matko Vuković" i 2. pripremnog razreda u Glazbenoj školi u klasi profesorice Kristine Máté, koja je, kao i njena starija sestra Kristina, osvojila 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju pijanista „Josip Slavenski". Predstavili su nam se i recitatori Donna Karan, učenica drugog i Davorin Horvacki, učenik šestog razreda Osnovne škole „Matko Vuković" koji su kao pobjednici Pokrajinske smotre recitatora sudjelovali na Republičkom natjecanju u Valjevu.

svecana akademija za najucenike2012-8 natjecaj likovniNajbolji na natječaju „Moj lijepi zavičaj"

U povodu Godine hrvatskih velikana u Vojvodini, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ" raspisali su literarni i likovni natječaj na temu „Moj lijepi zavičaj" za učenike osnovnih i srednjih škola. Na natječaj je prispjelo nešto više od stotinu radova iz Srijemske Mitrovice, Vajske, Đurđina, Starog Žednika, Lemeša, Tavankuta, Male Bosne te Subotice, iz škola „Sveti Sava", „Matko Vuković" i „Ivan Milutinović".

Povjerenstvo za likovne radove, u sastavu Jasmina Vidaković Jovančić, Olga Šram i Ljubica Vuković Dulić, odlučilo je da prvo mjesto pripada Josipi Dulić, III. r., OŠ „Vladimir Nazor" Đurđin, drugo mjesto Regini Dulić, IV. r., OŠ „Vladimir Nazor" Đurđin dok je treće mjesto osvojila Matea Evetović, I. r., OŠ „Sveti Sava" Subotica.

Članica Povjerenstva povjesničarka umjetnosti Olga Šram pohvalila je crteže malih slikara i dodala:

„Imamo priliku vidjeti jednu skromnu izložbu radova koji su uspješniji, likovno zaokruženiji i dovršeni. Čestitamo svima koji su osjetili jedan unutarnji poriv likovno iskazati ono što osjećaju, što vide, što svakodnevno doživljavaju u radu, životu ili druženju, i što su sve to obogatili znanjem i iskustvima koja su stekli radeći sa svojim nastavnicima i likovnim pedagozima."

svecana akademija za najucenike2012-9 natjecaj literarniPovjerenstvo za literarne radove, u sastavu Vladan Čutura, Bernadica Ivanković i Katarina Čeliković, za najbolji rad proglasilo je uradak Damira Katića, učenika III. r. Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum" u Subotici, inače rodom iz Petrovaradina. Drugo mjesto je osvojio Josip Stantić, V. r., OŠ „Ivan Milutinović" Mala Bosna dok je treće mjesto pripalo Sari Vuković, II. r., OŠ „Matija Gubec" iz Tavankuta.

Član Povjerenstva profesor Vladan Čutura poručio je svim učenicima da i dalje što više pišu i rabe materinski jezik.

„Poruka je ovakvih natječaja, čini mi se, upravo ta da se djeca obogaćuju, ne samo usvajanjem vlastita materinskog jezika kroz školovanje, već i time što ih ljudi neće cijeniti po tomu koliko prijatelja na Facebook-u imaju ili kakav iPod imaju, već po tomu kako se usmeno i pismeno izražavaju. To će ostaviti najbolji dojam, a da bi bilo tako, treba puno čitati i pisati", rekao je Čutura.

Svi su nagrađeni knjigom, a prvonagrađenima je Hrvatsko nacionalno vijeće darovalo besplatno ljetovanje u Novom Vinodolskom.

Tekst: Bernadica Ivanković i Siniša Jurić
Fotografije: Antonija Sudarević

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima