U Monoštoru predstavljen nosač zvuka „Kraljica Bodroga“ i otvorena izložba fotografija „Lica Bačke“

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 26

cd i izlozba monostor-0Bogato pučko stvaralaštvo, oličeno dijelom i u izvornim pjesmama, prava je riznica tradicije šokačkih Hrvata na ovim prostorima. Bački Monoštor, kao selo u najvećoj mjeri napučeno ovom etničkom skupinom, svom snagom njeguje izvornost dijalekta, običaja, nošnji, plesova te narodnih pjesama. Kako ovo bogatstvo ne bi ostalo nezabilježeno i na koncu zaboravljeno, značajno je raditi na njegovu očuvanju, a u današnje vrijeme suvremene tehnologije i približiti ga mlađim naraštajima.

Svečano, prvo predstavljanje nosača zvuka na kojemu su snimljene izvorne narodne pjesme monoštorskih Šokaca naziva „Alaj piva Šokica" upriličeno je 22. lipnja 2012. godine, u Monoštoru. Ovaj značajan događaj okupio je velik broj poštovatelja tradicije vojvođanskih Hrvata, među kojima su bili predstavnici ustanova kulture, umjetnici, lokalni dužnosnici, kao i mnogobrojni mještani Monoštora.

cd i izlozba monostor-1Nakladnik nosača zvuka je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), a njegov ravnatelj Tomislav Žigmanov ističe kako je ovo još jedan korak u očuvanju narodne kulturne baštine svih Hrvata diljem Vojvodine.

Narodne pjesme na novom nosaču zvuka djelić su narodnog glazbenog nasljeđa Hrvata u Vojvodini, koje je često nedovoljno poznato i zatomljeno. Njihove su baštinice i čuvarice i Šokice iz Monoštora, a ZKVH je uočio vrijednost ovoga narodnog blaga, kaže Tomislav Žigmanov.

„Još ranije smo uočili među Šokicama u Monoštoru kvalitetno žensko pjevanje. Prema našim procjenama, kada je riječ o tradicijskoj glazbi koja nije u vezi s tamburaškom glazbom, jedna je to od najvrjednijih stvari u Vojvodini. Stoga smo, još prije godinu dana strateški započeli razgovore s njima i s čelništvom KUDH 'Bodrog' iz Monoštora o tomu možemo li to pjevanje trajno sačuvati putem kvalitetne snimke na nosaču zvuka i potom još kvalitetnije nastaviti s njegovim predstavljanjem."

cd i izlozba monostor-2Priprema za snimanje je obavljana uz stalni stručni nadzor i pomoć etnomuzikologinje Tamare Štricki i glazbenog pedagoga Vojislava Temunovića.

Ovim se nosačem zvuka intenzivira bilježenje šokačke povijesne kulturne baštine, koja ne obiluje pisanim tragovima, dodaje Žigmanov.

„Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u djelovanju nastoji planski zastupiti sve subetničke dijelove hrvatskog naroda kao i da programske aktivnosti imaju vidljivost, a samim tim i stanovitu beneficiju svi Hrvati, a ne samo oni u Subotici. Jer, Subotica jest kulturno i političko središte Hrvata, ali kao što znademo, ne žive svi Hrvati u Subotici. Zato mi u našim aktivnostima vodimo računa o zastupljenosti svih Hrvata u Vojvodini."

cd i izlozba monostor-3Urednica i recenzentica CD-a „Alaj piva Šokica" Tamara Štricki izrazila je zadovoljstvo što je imala prigodu sudjelovati u izdavanju ovoga nosača zvuka i surađivati s pjevačicama, ističući da joj je ovo prvi ovakav projekt. Snimajući i pripremajući materijal upoznala je članice skupine te uvidjela ljubav prema pjesmama koje čuvaju, dodala je. Suvremeni način života ne ostavlja mnogo mjesta za druženja na „prelima", na „sokaku" ili „mobi", pa je ovakav nosač zvuka jedan od posljednjih načina da se očuva izvorna narodna pjesma monoštorskih Šokaca. Značaj ovih pjesama je i u jezično dijalektalnoj izvedbi, cjelovitosti u izvođenju, specifičnim tonalitetima i preokretima prilikom pjevanja.

cd i izlozba monostor-6Tijekom ožujka, 15 pjesama je snimljeno u studiju Viktora Keslera u Subotici, a prilikom izbora za nosač zvuka dogovoreno je da pjesme budu narodne, a ne crkvene.

Pjesme su ove šokačke Hrvatice nekoć pjevale u raznim prilikama - na „divanima", po „ćoškovima", na korzi, na igrankama, uz narodne i vjerske običaje. Kao narodnu popudbinu prenosile su ih s koljena na koljeno.

Danas, okupljene u izvornoj ženskoj pjevačkoj skupini „Kraljice Bodroga", koja djeluje pri mjesnom Kulturno-umjetničkom društvu Hrvata „Bodrog", monoštoračke Šokice s ponosom čuvaju, kako uspomene na ta vremena, tako i ljepotu narodnoga pjevanja. Vjerne glazbeno-pjevačkoj tradiciji ovoga mjesta, „Kraljice Bodroga" predstavljaju jednu od najprepoznatljivijih postaja na sceni tradicijske kulture Hrvata u Vojvodini.

Predstavljanje nosača zvuka „Kraljica Bodroga" svojim je muziciranjem upotpunio Dječji festivalski tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama" iz Subotice pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

CD se može kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

cd i izlozba monostor-4Izložba „Lica Bačke" u upečatljivom ambijentu

Neposredno prije predstavljanja nosača zvuka „Alaj piva Šokica", otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Lica Bačke".

Na zidovima Etno kuće „Mali Bodrog" izložene su 43 fotografije Augustina Jurige, autora fotografija za omot CD-a, koje prikazuju ljude iz Tavankuta, Subotice, Čantavira i šire okolice Subotice, ali i iz Podunavlja. Na fotografijama se vidi autorova osjetljivost za trenutak, za prolaznost, ambijent, na što je ukazao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov otvarajući izložbu u vrlo upečatljivom ambijentu dobro sačuvane Etno kuće „Mali Bodrog". Tko želi saznati nešto o životima ljudi u Bačkoj, dovoljno je da pogleda Juriginu izložbu, koja je u Monoštoru našla i autentični ambijent.

cd i izlozba monostor-5Vlasnica Etno kuće Jelisaveta Bešenji darovala je autoru fotografija svoj fotografski uradak bilježeći njegov rad prigodom pripreme omota za nosač zvuka „Kraljica Bodroga". Otvorenje izložbe uljepšale su upravo „Kraljice Bodroga" svojom izvornom šokačkom pjesmom. Glazbenom ugođaju i dobrom raspoloženju u Etno kući pridonijeli su i momci Tamburaškog sastava „Klasovi" iz Subotice.

Tekst: Siniša Jurić i Zdenka Mitić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima