„Slama“ oduševila Splićane

Objavljeno: 04.04.2012. Pregleda: 76

Izložbeni prostor Gradske knjižnice Marka Marulića zasjao je 2. travnja zlatnim bojama slame, materijala gotovo nepoznatog Splićanima, a koji ih je oduševio kako na slikama tako i na predmetima koji su prigodno izloženi u povodu uskrsnih blagdana. U ime domaćih organizatora, Gradske knjižnice Marka Marulića i Hrvatske matice iseljenika, posjetitelje su pozdravile Ingrid Poljanić i Branka Bezić Filipović, upoznavši prisutne s okolnostima koje su dovele izložbu slika od slame u Split.

„Prigodom našeg posjeta Subotici, kada smo u lipnju 2011. godine subotičkoj publici prikazali izložbu „100 godina Duje Balavca", vidjeli smo u prekrasnom prostoru Gradske kuće i radove od slame. To nas je toliko oduševilo da smo poželjeli vidjeti ih u Splitu. A naš prostor je ove slike uspio lijepo prikazati kako posjetiteljima na otvorenju izložbe tako i onima koji će nam tijekom dva trajanja izložbe prolaziti njime, do 14. travnja", rekla je na otvorenju u ime Gradske knjižnice organizatorica kulturnih aktivnosti Ingrid Poljanić.

izlozba slama split-3-mHrvatska matica iseljenika, podružnica u Splitu sa svojom agilnom voditeljicom Brankom Bezić Filipović je kulturnu suradnju zapravo počela dogovarati još prije dvije godine sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata koji se tada predstavljao u Splitu.

„Sretna sam što je hrvatska zajednica vrlo aktivna u Vojvodini u mnogim segmentima. Sve što smo do sada dogovarali uspjeli smo ostvariti, kako u Subotici, tako i ovdje kod nas i nadamo se da ćemo i mi ovdje moći pomoći prezentaciji hrvatske kulture vojvođanskih Hrvata u našoj sredini. Nama je veoma stalo do Hrvata izvan Hrvatske i osjećamo ih dijelom naše cjelokupne kulture. Na tome ćemo raditi i u budućnosti, a evo uskoro ćemo opet biti i mi u Subotici sa zanimljivom izložbom", najavila je voditeljica splitske podružnice HMI Branka Bezić Filipović.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je izložbom slika od slame nastavio rad na prezentaciji hrvatske kulture u Republici Hrvatskoj, za što postoje i drugi razlozi.

izlozba slama split-4„Zavod u okviru svojih programskih aktivnosti vrlo aktivno predstavlja kulturu vojvođanskih Hrvata izvan Vojvodine, a napose nam je stalo predstaviti se u našoj matičnoj domovini. Drago nam je da se izložba slika od slame može vidjeti u Splitu, a vaše reakcije su već same po sebi odgovor na pitanje jesmo li uspjeli u tome. Po slikama od slame mi smo postali prepoznatljivi u Vojvodini, one su svojevrstan brend, te vjerujem da će turneja ove izložbe po hrvatskim gradovima učiniti slično. Želimo vam pokazati zlatnu slamu i zlatne ruke naših umjetnica koje su vezane uz materijal vama vjerojatno nepoznat", rekla je na otvorenju izložbe menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda Katarina Čeliković.

Ona je naglasila kako je glavni povod za ovu izložbu 50. obljetnica organiziranog rada u umjetnosti u tehnici i slame i nastanka prve slike „Rit" Ane Milodanović, te dobivanje Povelje Republike Hrvatske za ovaj rad, koju je društvu „Matija Gubec" dodijelio hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović.

izlozba slama split-1-mVoditeljica slamarske sekcije Hrvatskoga kulturno prosvjetnoga društva „Matija Gubec" iz Tavankuta Jozefa Skenderović posjetitelje izložbe upoznala je s nastankom prvih radova od slame, nastalih na njivi, ispričavši pritom zanimljive detalje oko izrade slika, o Dužijanci, o tome gdje se sve slike nalaze po svijetu i koliko je ljubavi potrebno da bi se one izradile.

„Vi imate kamen, a mi slamu. To su dva materijala koja ne možemo usporediti. Zato vam želimo pokazati što se sve može uraditi od tako krhkog materijala kao što je slama, a što onda postaje i umjetnost", rekla je Jozefa Skenderović i svoje oduševljenje prenijela i na publiku koja je dugo ostala u razgovoru s gošćama iz Subotice.

Izložbu je u 19 sati otvorila voditeljica kulturnih programa splitske Gradske knjižnice Ingrid Poljanić, a otvorenju su prisustvovali i predstavnici grada, šef službe protokola Gerard Denegri, i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Đeni Vuković-Stanišić.

Izložbu su zajednički organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, podružnica Hrvatske matice iseljenika Split, Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut.

Tekst: Katarina Čeliković

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima