Upoznavanje Vlaha s prilikama u kulturi vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 10.04.2012. Pregleda: 3

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina, uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Norveške, uspješno realizira projekt „Multikulturalizam u Srbiji nije mrtav - Poboljšanje ostvarivanja prava pripadnika vlaške nacionalne manjine kroz primjenu primjera dobre prakse vojvođanskih nacionalnih vijeća: hrvatskog, mađarskog, slovačkog, rumunjskog, rusinskog".

Projekt, među ostalim, predviđa održavanje 4 seminara za članove Nacionalnog vijeća vlaške nacionalne manjine i čelnike 7 lokalnih samouprava (Majdanpek, Bor, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Zaječar, Negotin), trening za aktiviste organizacija civilnog društva iz Istočne Srbije. Do početka travnja u Kladovu su održana dva seminara o obrazovanju na manjinskim jezicima u Republici Srbiji te o službenoj uporabi manjinskih jezika i pisama u Srbiji. Predavači su bili predstavnici mađarske, hrvatske, rusinske i rumunjske manjinske samouprave, kao i stručnjaci iz područja prava manjina.

seminar kladovo 2012-2Na seminaru „Očuvanje i razvoj manjinskih kultura u Srbiji - razmjena iskustava između vojvođanskih manjina i vlaške zajednice", koji je održan u Kladovu od 5. do 7. travnja, kao predavač sudjelovao je i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. On je održao dva predavanja - teme su bile „Suvremeno stanje i potrebe u kulturi vojvođanskih Hrvata" i „Očuvanje kulturne baštine i tradicijske kulture kroz djelovanje kulturnih udruga vojvođanskih Hrvata". U njima je Žigmanov u kratkim crtama predstavio najvažnije sastavnice općih društvenih prilika u kojima se ostvaruje kultura Hrvata u Vojvodini, zatim činjenično stanje kulturne scene i kulturnih prakse, probleme s kojima se djelatnici u kulturi suočavaju, izazove pred kojima se kultura vojvođanskih Hrvata nalazi, način djelovanja hrvatskih udruga kulture te rad na očuvanju i razvoju tradicijske kulture.

Predstavnici Vlaškog nacionalnog vijeća, vlaških kulturnih i civilnih organizacija, vlaških političkih stranaka, angažirani pojedinci iz vlaške zajednice dobro su prihvatili Žigmanovljeva izlaganja, te živo raspravljali o (ne)implementaciji manjinskih prava Vlaha u području kulture, položaju vlaške i drugih manjina, podjelama unutar vlaške zajednice, odnosu državnih tijela i tijela lokalne samouprave prema manjinskim samoupravama.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima