Sonćani vidljivi u topoteci „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 28.02.2020. Pregleda: 47

Glavni Sokak u SontiFotografije i drugi arhivski dokumenti koje su Sonćani 11. veljače 2020. u Šokačkoj kući u Sonti dali za topoteku Baština Hrvata u Srbiji skenirani su i mogu se vidjeti na virtualnoj platformi koju je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja), i us financijsku potporu Miinistarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije i Središnjim državnim uredom za Hrvate ivzvan R. Hrvatske, otvorio krajem 2019. godine. Tako smo sada bogatiji za pedesetak objavljenih arhivskih dokumenata o nekadašnjem životu šokačkih Hrvata u Sonti za koje sa sigurnošću možemo reći kako bi bili zaboravljeni bez ovakvih objava.

Među ostalim, na fotografijama možemo vidjeti običaje kao što su obilaženje, čuvari Božjeg groba, nošenje Betlema, svatovi, buklijaši, grožđebal, otpusno pismo iz logora i mnogo toga drugoga. Stoga zahvaljujemo na ustupljenoj građi Ivanu Andrašiću, Agati Rižanj, Stipanu Andrašiću, Antunu Jakšiću, Zvonku Tadijanu, a slijedi obrada i objava građe koju su ustupile i druge osobe.

Osim građe iz Sonte, zahvaljujući suradniku Josipu Dumendžiću Meštru objavili smo i nekoliko zanimljivih fotografija iz povijesti Bođana, a ističemo i vrlo vrijednu fotografiju interijera Subotičke matice iz 1935. godine na kojoj je prikazana velebna izložba pod nazivom Smotra bunjevačke prošlosti upriličena prigodom proslave Dana hrvatske katoličke omladine u Subotici.

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji se nalazi na adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/

Poziv na suradnju u ovom zajedničkom vrijednom projektu kojim čuvamo svoje kulturno nasljeđe otvoren je za sve koji imaju i žele podijeliti slično arhivsko gradivo.

ZKVH

Obaveštenje o kolačićima