Antunovićeve „Bunjevačke i šokačke novine“ čitamo na portalu ZKVH-a

Objavljeno: 28.02.2020. Pregleda: 88

bunjevacke i sokacke novine na portalu ZKVHPrije 150 godina na dan sv. Josipa, 19. ožujka 1870. godine, izašao je prvi broj Bunjevačkih i šokačkih novina čiji je urednik i pokretač biskup Ivan Antunović (Kunbaja, 1815. – Kalača, 1888.). Proslavi ovog iznimno važnog jubileja pridonosimo njihovom objavom na internetskom portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata www.zkvh.org.rs/bunjevacke_i_sokacke_novine te ih od mjeseca veljače 2020. godine možemo besplatno čitati. Zahvaljujući vlč. Josipu Štefkoviću, koji je ove novine digitalizirao tijekom mjeseca ožujka 2015. godine, povodom 200. obljetnice biskupova rođenja, novine su dostupne u tehnički suvremenom obliku. Hrvatska se zajednica odužuje svom narodnom preporoditelju objavom novina, koje svjedoče o želji za prosvjetom naroda, ali i nastavlja na tom tragu širiti svijest o potrebi istraživanja, zapisivanja, čuvanja i kreiranja kulture i kulturnih praksi. Njegujući tako kulturu sjećanja i podsjećajući na vlastite velikane i njihova djela, svjedočimo da smo narod koji ima duboke višestoljetne povijesne korijene na ovim prostorima.

Sinergijskim djelovanjem na planu digitalizacije naše baštine, javnosti predstavljamo ono što je danas gotovo zaboravljeno ili nedostupno jer je izvorna građa ili u lošem stanju ili rasuta po brojnim crkvenim ili privatnim arhivima.

Kakav je odjek ovog preporodnog glasila najbolje svjedoči Blaž Modrošić koji je tada izjavio: „I mi započevši trudni rad 1870. g da probudimo uspavane Bunjevce i Šokce, da se dignu na noge, i da ih uputimo na stazu, kojom će prigrliti poučnu knjigu i pojuriti za inimi prosviećenimi narodi, da na vrieme još stignu k hramu, u kom se širi prosvjeta za sve, a napose za slavenska plemena“ (Bunjevačka i šokačka vila, 1873., str. 2). O tome više na: www.zkvh.org.rs/zupnik_josip_stefkovic_digitalizirao_bunjevacko_sokacke_novine

ZKVH

Obaveštenje o kolačićima