Topoteka „Baština Hrvata u Srbiji“ obogaćena fotografijama iz Monoštora

Objavljeno: 20.08.2020. Pregleda: 46

vijest monoštor u topoteciMonoštor je selo u kojem njegovi stanovnici, većinom Šokci – Hrvati, s velikom ljubavlju čuvaju svoje običaje, govor, nošnju i uopće način života – svoju kulturu. Značajan doprinos tome daje kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog s kojim smo organizirali prikupljanje i skeniranje starih fotografija.

Tijekom razgovora s vlasnicima istih, koji su ih s ljubavlju opisivali, na trenutak smo se u sjećanjima vraćali u vremena kada je šokačka nošnja bila uobičajeni prizor na ulicama Monoštora, kada se iz kavane Kod Adoša čuo žamor okupljenog svijeta na igranci, dok cure s majkama odlaze u crkvu na večernju molitvu, kada su čauši išli po selu i pozivali u svatove, kada su se snažni monoštorski momci vraćali s Dunava prateći zaprežna kola natovarena ledom za ledenice. Tu su i nogometaši NK Dunav, lovci, svatovi, zavjetni dan i još puno divnih događaja i priča – na ukupno 105 fotografija iz Monoštora koje su objavljene na topoteci Baština Hrvata u Srbiji: www.hrvatisrbija.topoteka.net.

Pozivamo Vas da u polje traženi pojam ukucate Bački Monoštor i istražite pravo kulturno blago koje stanovnici ovoga mjesta čuvaju u svojim obiteljskim zbirkama i sjećanjima starih. Velika hvala Ivanu Jageru, Petru Pašiću, Josipu Đipanovu, Katici Šeremešić, Adamu Šimunovu, Janji Baša te Marku Čizmaru, koji su nam nesebično ustupili svoje fotografije i obogatili ih vlastitim opisima. Hvala udruzi Bodrog i predsjedniku Željku Šeremešiću koji je organizirao sugovornike, a posebna zahvala monoštorskom župniku vlč. Goranu Vilovu koji nam je bio domaćin.

Uistinu, projekt Topoteka Baština Hrvata u Srbiji, na kojoj je trenutno objavljeno 597 arhivskih jedinica, predstavlja zajednički pothvat i plod suradnje profesionalne institucije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, lokalnih udruga kulture, mjesne Crkve i zainteresiranih pojedinaca. Nastavljamo raditi na očuvanju baštine i pozivamo sve koji to žele da se uključe!

ZKVH

Obaveštenje o kolačićima