U Sonti predstavljena monografija o bačkim Šokcima i projekt Topoteka

Objavljeno: 05.03.2020. Pregleda: 51

zkvh u sontiU organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u Sonti su utorak, 11. veljače 2020. godine predstavljeni monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca i projekt virtualne arhivske zbirke – topoteke Baština Hrvata u Srbiji. Domaćin, mjesna KPZH Šokadija, okupila je u svojoj Šokačkoj kući sadašnje i potencijalne suradnike topoteke i ljubitelje tradicijske baštine. 

Zahvalnost kazivačima

Knjigu, plod terenskog etnološkog istraživanja šokačkih Hrvata studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, provedenog uz organizacijsku potporu ZKVH-a, predstavila je menadžerica Zavoda Katarina Čeliković. 
„Kako se izjasnila struka, ova iznimna monografija sačuvat će važan segment tradicijske baštine u vrijeme kada mnoge, kod naših predaka kroz stoljeća ukorjenjivane vrijednosti, gube bitku s modernim životom. Raduje me što sam ponovno s vama, iako vas je iz godine u godinu sve manje. Ova knjiga je pravljena za mlađe generacije, jer stariji, kojima je njezina tematika poznata iz usmenih predanja, neumitno odlaze. A mladi, ukoliko ne budu poznavali svoju prošlost, ne znam kako će planirati budućnost. Knjiga je najviše namijenjena njima. Stoji i tvrdnja da se do sada malo pisalo o podunavskim Šokcima. Dosta ste raštrkani, pa je zbog toga terensko istraživanje trajalo dosta dugo, čak četiri godine. Svi skupa dugujemo veliku zahvalnost kazivačima, pa smo riješili simbolički im se odužiti darovanjem knjige svakom od njih”, rekla je, među ostalim, Čeliković. 

Digitalna arhiva

Uz poziv nazočnima na suradnju, projekt topoteke Baština Hrvata u Srbiji predstavio je tajnik Zavoda Josip Bako. Riječ je o projektu kojega ZKVH, u suradnji s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS i uz financijsku potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samuprave R. Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske, provodi u cilju prikupljanja arhivske građe, prije fotografija koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji, a koja je dostupna na internetskoj domeni https://hrvatisrbija.topoteka.net a samim time i širokom krugu zainteresiranih korisnika. 
„Otvorili smo virtualnu arhivsku zbirku Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka. U okviru virtualne platforme javnosti ćemo predstaviti fotografije, pisma, karte, razglednice, zvučne zapise i drugi dokumentarni materijal iz bliže i dalje prošlosti koji tematiziraju baštinu Hrvata u Srbiji, a koja se trenutačno nalazi razasuta po ladicama i ormarima u brojnim obiteljskim zbirkama. Stoga su nam vrlo dragocjeni svi vaši prilozi, osobito stare fotografije, koje ilustriraju bilo koji od segmenata života predaka, a potrebno je da uz nazive pruže i informacije, ukoliko su poznate, o vremenu nastanka, mjestu, vlasniku i autoru fotografije. Sve što pohranimo na ovoj platformi ostat će trajno sačuvano i dostupno javnosti. Stoga vas pozivam na suradnju, a mi ćemo poštovati autorska prava, što znači da će vlasnik potpisati suglasnost o objavi, njegovo ime bit će navedeno na internetskoj platformi, a dokumenti se ne mogu preuzimati bez odobrenja”, rekao je među ostalim, Bako. 
Navedena izlaganja su završena odgovorima na više pitanja, postavljenih od zainteresiranih, a za boravka u Sonti Josip Bako je skenirao priličan broj vrijednih fotografija i dokumenata koje su donijeli pojedini članovi Šokadije.
Okupljene je pozdravio i predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan. 
„Znate da je literatura o nama Šokcima do sada bila vrlo oskudna. Stoga me raduje što je ovo kapitalno djelo pripremljeno i urađeno vrlo studiozno. Svatko od nas trebao bi imati primjerak ove knjige, koja obuhvaća ključne segmente života naših starih. Nadam se da je Šokadija kroz osamnaest svojih kazivača dala puni doprinos uspjehu ovoga projekta”, rekao je Tadijan. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić )

Obaveštenje o kolačićima