12. „Dani Luke Botića" u Kaštel Lukšiću i u Đakovu

Objavljeno: 01.09.2021. Pregleda: 89

Đakovački kulturni krug i Udruga Opor-Botići iz Kaštela organizirali su 12. Dane Luke Botića uz pomoć suorganizatora u Kaštel Lukšiću i Đakovu, 19. i 21.-22. kolovoza 2021. godine. U programu je sudjelovao i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata s dvjema izložbama te predstavljanjem monografije o Ciliki Dulić-Kasibi.

Preporod Hrvata izvan domovine

U Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću 19. kolovoza otvoreni su 12. Dani Luke Botića, kulturna manifestacija posvećena ovom hrvatskom književniku i političaru, ujedno prvom dobitniku jedne književne nagrade u Hrvatskoj. Kako je Luka Botić pjesnik nacionalnog jedinstva, a inspiracija za rad često je proizlazila iz putovanja po Srbiji i BiH, otvorila se prilika tematiziranja pitanja položaja Hrvata u susjednim zemljama, zbog čega je manifestacija imala podnaslov „Preporod Hrvata izvan domovine". U skladu s temom, ove su večeri u Dvorcu Vitturi Jurica Botić iz udruge Opor-Botići, dopredsjednik Društva književnika Hrvatske Mirko Ćurić, hrvatski književnik i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov te književnica Ivana Ćurić okupljenima govorili o realnosti i svakodnevici Hrvata izvan domovine.
Publici je ovom prilikom predstavljen prvi dječji roman spisateljice Ivane Ćurić Folirant u razredu, koji govori o događanjima tijekom jedne školske godine te njegov nastavak, njen novi roman Sedmero znatiželjnih, koji govori o utjecaju koronavirusa na lokalni život djece u školama i životnu zajednicu u okolici Tomislavgrada, odakle je i sama autorica.
U temu se uklopila i izložba „150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina" (ZKVH, autorica Katarina Čeliković) posvećena preporodu bačkih Hrvata. Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov je govorio o preporodnim zbivanjima i povijesti hrvatske zajednice u Srbiji te pojasnio glavne probleme, političke i društvene kontekste, u okviru kojih je potrebno djelovati u svrhu očuvanja vrijednosti i nacionalnog identiteta. Zaključio je kako je za ostvarivanje toga na višoj razini potrebna veća zainteresiranost i samih građana u aktivnom očuvanju baštine Hrvata u Vojvodini. Gosti su mogli pogledati izložbu o Bunjevačkim i Šokačkim novinama (izlazi u razdoblju 1870. – 1872.) Ivana Antunovića, pokretača hrvatskog narodnog preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima.

Prijem u Gradu Kaštela

Tomislav Žigmanov, ujedno i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, sudjelovao je na prijemu u Gradu Kaštela. Prijemu su nazočili zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok-Bosančić i privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Jakša Sokol kao i predstavnici Udruge Opor-Botići.
„Jedna konsolidirana demokracija, uključenost u procese odlučivanja, kao i novac koji Srbi imaju na raspolaganju ukazuju na znatno povoljniji položaj Srba u Hrvatskoj. S druge strane, Srbija je zemlja još uvijek nedovršene tranzicije, a novac kojim hrvatska zajednica u Srbiji raspolaže nekoliko je desetaka puta manji", kazao je Žigmanov te izrazio nadu da će položaj Hrvata u Srbiji u budućnosti biti bolji.
„Upoznata sam s Vašim radom i izuzetno mi je zadovoljstvo što ste došli u Kaštele zahvaljujući suradnji s Udrugom Opor-Botići koja godinama ulaže napore da se očuva lik i djelo Luke Botića s obzirom na to da je u vremenu u kojem je živio bio jedan od najcjenjenijih hrvatskih književnika", kazala je zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok-Bosančić.

Brend hrvatske naive u Vojvodini

U sklopu programa 12. Dana Luke Botića, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu predstavljena je knjiga Cilika Dulić Kasiba autorice Olge Šram, kojoj je prethodilo svečano otvorenje izložbe o vjerojatno najvećoj samoukoj naivnoj slikarici izvan Hrvatske, rođene 1932. u Subotici. 
„Stvaralaštvo i umjetnički put Cilike Dulić-Kasiba dobilo je svoju trajnu potvrdu u monografiji koja nosi njezino ime. Njome prikazujemo jednu od najzanimljivijih umjetnica u povijesti likovne naivne umjetnosti u Vojvodini, koju smatramo ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini. Rođena prije 89 godina, spajajući tako dva stoljeća, Cilika Dulić-Kasiba je seljanka koju je slikarstvo izabralo", rekla je urednica knjige i autorica izložbe Katarina Čeliković.
Osim o talentu i umjetničkom stvaralaštvu, izložba govori o životu Cilike Dulić-Kasiba kakav se danas više ne može vidjeti, od života na selu, njivi, uz sviranje harmonike, vožnje motora, jahanje konja pa do poziva na brojne izložbe diljem bivše Jugoslavije te na kraju do priznanja u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini. Izložbeni panoi prikazuju njezine crteže i slike na kojima je vidljiva posebnost koja ju kvalificira za likovnu „kroničarku nematerijalne kulturne baštine Hrvata Bunjevaca". Ona je na slikama zaustavila vrijeme kojeg više nema, potpuno vjerno i autentično progovorivši o životu koji je živjela, rekla je Katarina Čeliković.
Na početku programa govorili su kustosica Irena Ivkić, Jurica Botić, Mirko Ćurić i Katarina Čeliković. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić.

Knjige i koncert

Nakon svečanog otvaranja izložbe i predstavljanja monografije, uslijedilo je predstavljanje knjige Lidije Bajuk Međimurska popevka o kojoj su govorile Branka Uzelac i autorica, potom knjige Biserke Goleš Glasnović Karpatski listići koju su predstavili Đuro Vidmarović i autorica. Program je završio sjećanjem na hrvatskog etnografa, književnika, urednika, novinara i pedagoga iz Mađarske Đuru Frankovića, prigodom pete obljetnice od njegove smrti, a svoja su sjećanja iznijeli Robert Hajszan iz Pinkovca i Mirko Ćurić. 
Tradicionalno, program je nastavljen u klupskoj atmosferi đakovačkog Rock kluba King, gdje se 21. kolovoza odvijao program „Pjesničke posvete Luki Botiću", pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića V., u izboru Marice i Željka Kovača. Nazočna publika je odlučila o najboljim pjesmama, u čast Luke Botića koji je prvi dobitnik jedne književne nagrade u Hrvatskoj – Nagrade Nevenovih čitatelja 1854.
Uslijedila je glazbena poslastica, solistički koncert Lidije Bajuk, nakon kojeg su proglašene najbolje pjesme 12. Dana Luke Botića.
Organizatori su bili Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići i Đakovački kulturni krug, a suorganizatori Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Đakovo, Općina Gorjani, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Panonski institut Pinkovac (Austrija), Naklada Ljevak i Rock klub King iz Đakova.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te Osječko-baranjske županije. 

Izvor: Hrvatska riječ 


Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima