24. Forum hrvatskih manjina u Zagrebu

Objavljeno: 19.11.2018. Pregleda: 6

forum hrvatskih manjina hmi logoMatičin Forum bavi se temama vezanima za život i djelovanje hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama: Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe tema je ovogodišnjeg skupa.

U prostorima Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 3, održat će se 23. studenoga tradicionalni Forum hrvatskih manjina. Skup počinje u 11 sati.

Forum hrvatskih manjina Hrvatske matice iseljenika, koji se održava dvadeset i četvrti put, bavi se temama vezanima za život i djelovanje hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama (Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji). Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe tema je ovogodišnjeg skupa. U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne. Tako i jezici daleko veći od hrvatskoga strepe pred ovim tendencijama. Tim više su ugroženi jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica.

Potonji prestaju biti sredstvo svakodnevne komunikacije. Dijalekte hrvatskih manjinskih zajednica pritišću kako jezik većinske zajednice tako i hrvatski standard. U ovom smislu upitno je mogu li se ovi u budućnosti uopće održati. To zahtijeva povećani angažman kako znanstvene zajednice, koja se tim dijalektima bavi, tako i samih manjinskih zajednica. Upravo su dijalekti bitan dio identiteta hrvatskih manjinskih zajednica i njihovim nestankom bio bi ugrožen i sam njihov identitet. Isto tako oni su bitan dio jezične baštine cjelokupnog hrvatskog naroda.

Uz predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica, skupu će prisustvovati predstavnici državnih institucija kao i znanstvenici koji se bave problematikom manjinskih dijalekata.

Hrvatska matica iseljenika (Marin Knezović)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima