5. Dani Antuna Gustava Matoša

Objavljeno: 01.06.2021. Pregleda: 30

5. Dani AGMDruštvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice priređuju 5. Dane Antuna Gustava Matoša (Tovarnik-Vinkovci-Zagreb-Plavna-Beograd) od 10. do 13. lipnja 2021. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 U rodnom Tovarniku, 10. lipnja 2021. u 17 sati bit će polaganje vijenca kod biste Antuna Gustava Matoša, ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Istoga dana u Gradskoj knjižnici Vinkovci s početkom u 19 sati bit će priređeno predstavljanje novih knjiga o Antunu Gustavu Matošu: Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu (DHK Osijek / Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), Dubravka Oraić Tolić: Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo (Matica hrvatska, Zagreb 2021.) i Tomislav Zagoda: Gustl, ilustrirana biografija Antuna Gustava Matoša (Opus Gradna, Zagreb 2021.). Ove će godine prvi put biti priređen i program pod nazivom „Beogradski Matoševi dani“ u suorganizaciji i u prostorijama Fondacije „Antun Gustav Matoš“ (Studentski trg 10) u subotu 12. lipnja s početkom u 16 sati. U župnoj crkvi sv. Jakova u Plavni, mjestu rođenja Matoševa oca, u kojemu mjesna hrvatska udruga nosi ime „Matoš“, u nedjelju 13. lipnja s početkom u 9,30 sati bit će služena sveta misa za pokojnog pjesnika. Isti dan će u Zagrebu izaslanstvo Društva hrvatskih književnika položiti vijenac na Matošev grob na Mirogoju.

Na ovaj će se način u nekoliko gradova, iznimno važnih u Matoševoj biografiji, govoriti i podsjetiti na velikog hrvatskog pjesnika, pripovjedača, esejista, kritičara, polemičara, novinara Antuna Gustava Matoša.

 

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima