64. Znanstveni kolokvij ZKVH-a posvećen plemenitoj obitelji Marković iz Sombora

Objavljeno: 13.12.2019. Pregleda: 38

najava kolokvij ZKVH knjižnica sombor logoZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje znanstveni kolokvij na temu Plemenita obitelj Marković iz Sombora u 17. i 18. stoljeću u srijedu, 18. prosinca 2019. godine s početkom u 18 sati u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Karlo Bjelicki u Somboru. Predavač je stručni suradnik Zavoda master povjesničar Vladimir Nimčević.

 

Plemenita hrvatska obitelj Marković je integralni dio povijesti Sombora u 17. i 18. stoljeću. Doselivši ondje tijekom 17. stoljeća iz Dalmacije, dala je niz znamenitih povijesnih ličnosti. U početku su bili plaćenici Turske Porte, a tijekom Velikog turskog rata (1683. – 1699.) prelaze na stranu Bečkog (Austrijskog) Dvora. Prvi spomen Markovića u Somboru datira iz 1677., kada su somborski katolici, među kojima Đuro i Tomo Marković, na čelu sa franjevcem Franjom Zlačevićem uputili izraze zahvalnosti papi Inocentiju XI. zbog postavljanja Matije Brnjakovića na čelo beogradske biskupije. Tijekom ovog rata Dujo Marković je zajedno sa Đurom Vidakovićem zastupao pred Dvorskim ratnim vijećem u Beču skupinu od 5.000 bunjevački Hrvata. Zahvaljujući njegovom angažmanu, bunjevačkim Hrvatima su za naseljavanje odobrena Baja, Segedin i Subotica. Prepoznat kao pouzdana osoba, Dujo je naimenovan za somborskog kapetana. Poslije smrti Duje Markovića, na položaj somborskog kapetana postavljeni su Dujini sinovi Đuro i Matija. Njih dvojica su vjerno slijedili očeve stope, o čemu svjedoče niz svjedodžbi austrijskih vojni zapovjednika. Također su ostavili hvalevrijedno potomstvo.

zavod logo simbol

Vladimir Nimčević rođen je 29. prosinca 1991. godine u Subotici. Studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master povijesti. Živi u Bajmaku. Trenutačno je vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pronalazi i proučava povijesne izvore koji se tiču njegova roda – Bunjevaca, a rezultate istraživanja objavljuje za mjesnoj periodici.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima