86. „Veliko bunjevačko-šokačko prelo” u Somboru

Objavljeno: 18.03.2020. Pregleda: 43

somborHrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora organiziralo je po 86. puta Veliko bunjevačko-šokačko prelo. Manifestacija je to koja uz Dužionicu ima najdužu tradiciju među somborskim Hrvatima. Mjesto okupljanja već po tradiciji je Hrvatski dom u Somboru. Za neke obitelji to znači da su uz ovaj dom i prelo vezane i tri generacije.

„U Hrvatski dom došao sam još polovicom prošlog stoljeća i malo koje prelo sam propustio. Nekada su prela bila drugačija. Nije bilo večere, već je prelo zapravo bila prigoda da se ljudi okupe, druže, zaigraju, provesele. Onda su pojedini počeli poručivati večere, pa je uvedena praksa da se za sve organizira preljska večera. Meni su posebno bila lijepa prela koja smo organizirali poslije 2000-tih, jer su nam tada gosti bili pjevači iz Hrvatske, dužnosnici Republike Hrvatske. Osobito me raduje što su ovdje i moj sin i snaha, a nadam se da će i unuci, koji su u dječjem folkloru, nastaviti tradiciju”, kaže Stipan Pekanović.
Ljubica Fratrić iz Siska ne može reći da je odrasla uz običaje ovdašnjih Hrvata, ali njen suprug jest, pa je to i razlog što iz Siska svake godine dolaze na prelo. 
„Trudimo se doći svake godine. Ne samo za prelo nego i češće, jer ovdje imamo prijatelje s kojima je uvijek lijepo sresti se. Ali prelo je nešto posebno i trudimo se ne propustiti ga”, kaže Ljubica Fratrić.
Svatko bi mogao ispričati svoju priču, svoje sjećanje, svoj razlog zašto dolazi na prelo. A ono što svi žele je vidjeti drage ljude, zabaviti se, proveseliti. Domaćini se potrude i za nešto više, a to je ove godine bio nastup folkloraša i pjevača. Za ovu preljsku prigodu okupili su se igrači različitih generacija, pa i oni koji godinama nisu zaigrali na Nazorovoj pozornici. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima