Akademija u čast Jakova Kopilovića

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 41

akademija Jakov Kopilovic sl.1U sklopu projekta Godine hrvatskih velikana, 29. studenoga 2018., u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo održana je svečana akademija u čast pjesnika Jakova Kopilovića, o 100. obljetnici njegova rođenja.

Akademija je započela dokumentarnim filmom o Jakovu Kopiloviću, autora Rajka Ljubiča, u kojemu su se okupljeni mogli prisjetiti lica i govora ovoga velikana, osobito njegova obitelj iz Subotice i Zagreba, koja je također nazočila svečanosti. Zanimljivo je da je sam Jakov u ovome filmu govorio o svom životu, o svojoj velikoj ljubavi prema pisanju, ali je sve prisjetio i na svoju drugu ljubav, a to je sport, napose atletika. 

Pjesnik i sportaš

Valja se podsjetiti da se Jakov Kopilović, osim pisanjem pjesama, bavio i atletikom i u tome je također bio izuzetno uspješan. Trčao je na 1.500 i 3.000 metara, te je najbolji pojedinačni rezultat postigao davne 1942. godine – drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu na 10.000 metara. Kao član Concordije osvojio je ekipno Prvenstvo Hrvatske 1944. godine, pokal Hrvatskog atletskog saveza 1943. i 1944. godine te ekipno Prvenstvo Hrvatske u šumskom trčanju 1943. godine. Bio je i prvak Jugoslavije 1959. i 1961. godine, te je kasnije bio i atletski i međunarodni sudac s više od 600 suđenja. 

Osim navedenog, ostavio je za sobom veliki broj pjesama, koje su objavljene u dvadesetak knjiga, u antologijama i zbornicima. Upravo ovaj jubilej bio je povod za još jednu knjigu sabranih djela Jakova Kopilovića Ponad jablana sunce, koju je priredila i predstavila prof. Katarina Čeliković, a knjiga je tiskana u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. O pjesničkim motivima Jakova Kopilovića govorila je profesorica Klara Dulić, koja je, između ostaloga, kazala:

„Kopilović u središte svoga pjesničkog svijeta stavlja čovjeka bačke ravnice, njegovu svagdašnjicu. On suosjeća s njegovim patnjama, radom i radostima. Lirski subjekt u njegovim pjesmama izrasta sa žitom, pod suncem, on je neodvojivi dio krajolika koji ga okružuje.“

Natječaj – Njive djetinjstvaakademija Jakov Kopilovic sl.2

U čast Jakova Kopilovića Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće i NIU Hrvatska riječ raspisali su likovni i literarni natječaj za učenike koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet Hrvatski jezik s elemetima nacionalne kulture. Ovom prilikom proglašeni su najbolji radovi i uručene su nagrade. Na natječaju Njive djetinjstva sudjelovale su osnovne škole Ivan Milutinović, Subotica i Mala Bosna, Matija Gubec iz Tavankuta, Matko Vuković iz Subotice, Vladimir Nazor iz Đurđina, Ivo Lola Ribar iz Plavne, Moša Pijade iz Berega, 22. oktobar iz Monoštora i Hrvatska škola Lucija iz Portoroža u Sloveniji.

U kategoriji likovnih radova u nižim razredima prvo mjesto osvojila je Mirela Poljaković – OŠ Ivan Milutinović iz Male Bosne, drugo mjesto je osvojio je Kristijan Pelhe – OŠ Ivan Milutinović iz Male Bosne, dok je treće mjesto pripalo Marijani Skenderović – OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

U istoj kategoriji, u višim razredima prvo mjesto pripalo je Sari Uršal – OŠ Ivan Milutinović iz Subotice, drugo mjesto osvojila je Valentina Ostrogonac – OŠ Moša Pijade iz Berega, dok su treće mjesto podijelili Andrija Mandić – OŠ Matko Vuković i Matija Ivković Ivandekić – OŠ Ivan Milutinović iz Subotice.

Kada su u pitanju literarni radovi, u nižim razredima prvo mjesto osvojila je Sara Salata, a drugo Goran Dekanj, oboje iz OŠ Ivan Milutinović iz Male Bosne, dok je treće mjesto osvojio Marko Mamić – Hrvatska škola Lucija iz Portoroža.

U istoj kategoriji, u višim razredima prvo mjesto pripalo je Dunji Vojnić Hajduk – OŠ Ivan Milutinović iz Subotice, drugo mjesto osvojila je Ana Skenderović – OŠ Matija Gubec iz Tavankuta, a treće mjesto podijelili su Vanja Dubajić OŠ Matija Gubec iz Tavankuta i Terezija Sekereš – OŠ Ivan Milutinović iz Subotice.

Nagrađeni su dobili novu knjigu Ponad jablana sunce, diplomu, slušalice ili USB memoriju, te slatkiše, a dodijeljene su i brojne utješne nagrade.

Veliki broj Kopilovićevih pjesama je i uglazbljen, te su neke od njih u sklopu programa izveli mališani vrtića Marija Petković Sunčica, franjevački zbor sv. Cecilija i vokalna solistica Martina Čeliković u pratnji Ervina Čelikovića.

Galerija fotografija: https://www.facebook.com/pg/niuhrvatskarijec/photos/?tab=album&album_id=2185237478154413

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima