Andrašićeva knjiga predstavljena i u Apatinu: Moramo bilježiti za budućnost

Objavljeno: 12.04.2011. Pregleda: 54

Knjiga „Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću" autora Ivana Andrašića iz Sonte predstavljena je i Apatincima. U četvrtak, 7. travnja, u Velikoj dvorani Skupštine općine Apatin, skup je najavio, uz općeniti prikaz građevinarstva u Apatinu, dipl. ing. građevine Đorđo Kuridža.

Ispred lokalne vlasti nazočne je pozdravio predsjednik općine Apatin dr. Živorad Smiljanić.

apatin andrasiceva knjiga 3„Ovo je jedinstvena knjiga, koja nije samo tehnički opis gradnje kuća nabijača, nego je i svjedočanstvo o jednom nama vrlo bliskom i vrlo dragom vremenu. Izuzetno mi je drago što je to napisao naš sugrađanin Andrašić, što je Apatinu i Sonti ostavio jedan spomenik za sva vremena. Uvijek sam govorio da zbog budućnosti moramo zapisivati sve što možemo, jer ono što nije zabilježeno, kao da nije ni postojalo. Ove godine obilježavamo milenij postojanja Apatina, pa mi je čast najaviti da smo i promociju Andrašićeve knjige uvrstili u projekt proslave ove velike obljetnice.", rekao je, između ostalog, dr. Smiljanić.

O osnivanju i radu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, s naglaskom na nakladničku djelatnost, govorio je član Upravnog odbora ove institucije prof. Zvonimir Pelajić, a o životu i radu autora Ivana Andrašića govorio je ravnatelj OŠ „Ivan Goran Kovačić" i predsjednik KPZH „Šokadija" iz Sonte prof. Zvonko Tadijan.

apatin andrasiceva knjiga 2Knjiga je predstavljena u okviru kulturnih aktivnosti u povodu obilježavanja tisućite obljetnice osnivanja grada Apatina, koji je u pisanim dokumentima prvi put  spomenut 1011. godine. Pored najviših predstavnika Općine Apatin na čelu s predsjednikom dr. Živoradom Smiljanićem, predstavljanju je nazočila i veća skupina učenika apatinske Srednje građevinske i drvoprerađivačke strukovne škole što je ovoj manifestaciji dalo osobitu draž.

apatin andrasiceva knjiga 4Na kraju predstavljanja Andrašićeve knjige skupu se obratio i dipl. ing. arhitekture Radovan Rakić, koji je uz pomoć foto-grafičkih prikaza govorio o svojem diplomskom-master radu na temu arhitektonsko-urbanističke studije muzeja u Apatinu, kojom je obuhvaćena i zanimljiva urbanistička vizija uloge apatinske Ulice Srpskih vladara i izlaska grada na Dunav.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima