Antun Gustav Matoš: Domovini iz tuđine

Objavljeno: 25.06.2023. Pregleda: 61

U izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a povodom 7. Dana Antuna Gustava Matoša početkom lipnja 2023. godine objavljena je knjiga Domovini iz tuđine za koju je izbor sačinila Nevena Baštovanović. Izbornica je u uvodnoj riječi pod znakovitim naslovom Osobno čitanje Matoševe lirike pojasnila razlog objave knjige, među kojima je i 150. obljetnica rođenja hrvatskoga modernista Antuna Gustava Matoša, ali napominje kako „Biblioteka Posebna izdanja ukazuje na osnovni cilj ove publikacije, a to je popularizacija Matoševe poezije među ovdašnjim Hrvatima. Naime, imenom Antuna Gustava Matoša diče se dvije aktivne hrvatske udruge kulture u Srbiji: udruga u Plavni, malom šokačkom mjestu odakle je rodom Matošev otac po kom je pjesnik ponio ime Antun i fondacija u Beogradu, velikome gradu u kom je Matoš, osim što je boravio u dva navrata 1894. – 1898. i 1904. – 1908., stvarao bogate kulturne veze sa srbijanskim umjetnicima. Najprestižnija i najznačajnija trijenalna nagrada za poeziju koju dodjeljuje ZKVH nosi ime Antun Gustav Matoš. Govoreći o opsegu i dosezima literarnoga opusa ovoga hrvatskoga nacionalnog barda s ponosom ističemo navedene postaje iz životopisa, kao i Matoševu samosvijest o podrijetlu i samopoštovanje o kojima svjedoči u svom autobiografskom zapisu: Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

Knjiga Domovini iz tuđine nosi naziv prema pjesmi Domovini iz tuđine zbog konteksta u kom je nastala. Naime, Matoš je s 22 godine prebjegao u Srbiju kao vojni bjegunac, sastavio je i poslao iz Beograda pismo od osam velikih stranica svojemu mlađem bratu, Leonu Matošu. Dio ovoga pisma je pjesma Domovini iz tuđine koja je prvi puta objavljena četrdeset i četiri godine nakon nastanka, postumno.

Knjiga ima 128 stranica, podijeljena je na sedam cjelina, a sadrži biografiju pjesnika te rječnik koji je važan za razumijevanje Matoševa djela.

Knjiga se može nabaviti na portalu Zavoda: Izdavaštvo - knjige klikom na opciju Naruči, ili u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) te naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom po cijeni od 500,00 dinara.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima