Bereški Hrvati žive i u virtualnom albumu „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 02.04.2020. Pregleda: 48

topoteka BeregŽivot Hrvata u Beregu sačuvan na starim fotografijama bit će sačuvan i vidljiv i na virtualnoj platformi Baština Hrvata u Srbiji. Plod je to dobre suradnje između Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te bereške udruge Silvije Strahimir Kranjčević i bereških Hrvata. Naime, prigodom predstavljanja monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u Beregu, 10. ožujka 2020. godine, te predstavljanja topoteke Baština Hrvata u Srbiji, prikupljena je vrijedna fotografska građa čiji je prvi dio, oko devedeset fotografija, objavljen na ovoj virtualnoj platformi krajem ožujka mjeseca. Podsjetimo se kako je ovaj projekt pokrenut koncem 2019. godine u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja) a uz potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Berežani su pokazali veliku otvorenost i želju za suradnjom te potvrdili značaj i važnost ovog projekta na što ukazuje i činjenica kako se prigodom našeg posjeta uspjelo tek zagrebati po velikom bogatstvu fotografske građe koju su nam Berežani željeli dati na raspolaganje. Objavljen fundus fotografija tek je početak predstojećeg posla koji obuhvaća skeniranje građe, razgovor s vlasnicima fotografija te njihovu obradu.

U prvom nizu fotografija iz Berega, čiji su vlasnici Marin Katačić, Elizabeta Lerić i Stipan Gorjanac, možemo pronaći, među ostalim, šokačku tradicijsku nošnju s kratkim opisima njezine uporabe te fotografije koje svjedoče o bogatstvu običaja, društvenog života i rada u ovom malom šokačkom selu. Jedna od zanimljivosti je da na jednoj od fotografija možemo vidjeti bereške Šokce i Šokice u tradicijskim nošnjama zajedno s poznatim pjevačem Leo Martinom i glumcem Ljubom Moljcem!

Što fond fotografija više raste, rastu i mnoge mogućnosti koje Topoteka Baština Hrvata u Srbiji pruža svojim korisnicima. Jedna od njih, izdvajamo, jest i mogućnost da, primjerice, tradicijsku nošnju promatramo u njezinom razvoju kroz minulo stoljeće. Tako, na jednom mjestu, u vremenskoj skali vidimo različitost i razvoj nošnje u minulom vremenu, što nas dovodi do činjenice kako kultura nije tek suho ponavljanje i manifestiranje prošlosti, već vitalna i dinamična stvarnost koja svjedoči o društvenim prilikama, mogućnostima i mentalitetu kojih je ona odraz. Stoga, uz tek početni napor da se fotografijama daju barem dvije-tri riječi opisa, Zavod je otvoren sugestijama, dopunama svih vlasnika fotografija. Jer, kultura kao odraz života zajednice jest govor koji valja znati pročitati, a taj proces ne završava tek zbrojem činjenica prisutnih na fotografiji, već se prelijeva u sjećanja, doživljaje i mudrost starih o kojima nam fotografije govore. Zato su, svaka sugestija ili odgovor na pitanje (ukoliko ga fotografija ima) dobrodošli.

Hvala našim sugovornicima, koji su nam pomogli u opisima fotografija koje će mnogima, osim samih sjećanja, pobuditi i poticaj da starinu, kulturu, svoj kontinuitet sačuvamo, i uzmemo iz njega ono dobro, istovremeno ugrađujući u njega svoja svjedočanstva.

Topoteku možete naći na stranici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, klikom na link s logotipom topoteke, ili direktno na sljedećem linku: https://hrvatisrbija.topoteka.net/.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima