Čestitamo Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića – praznik hrvatske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 19.06.2024. Pregleda: 100

Devetnaesti lipnja – dan je rođenja stožerne osobnosti narodnoga preporoda među Hrvatima u južnoj Ugarskoj Ivana Antunovića (1815. – 1888.) i jedan je od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Ovaj praznik hrvatska zajednica posvećuje učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku jer je biskup Antunović duhovno i materijalno pomagao školovanje brojnih, osobito siromašnih učenika, a zaslužan je i za osnivanje nekoliko prosvjetnih institucija. Na tom tragu je važno istaknuti njegovu ulogu u narodnom preporodu koja je bila određena tadašnjim stvarnim političkim, društvenim i kulturnim prilikama. Svojim publicističkim djelovanjem radio je na buđenju hrvatske nacionalne svijesti ugarskih Bunjevaca i Šokaca te jačanju njihovih kulturnih veza s drugim Slavenima, poglavito s Hrvatima izvan Ugarske, kao i s ugarskim Srbima. Pokretač je prvih novina u podunavskih Hrvata, Bunjevačko-šokačkih novina (1870.) i Bunjevačko-šokačke vile (1872.), a najpoznatije djelo je njegova Razprava o podunavskih i potisanskih Bunjevcih i Šokcih (1882.).

Djelatnom kulturom sjećanja, napose među mladima, činimo iste one korake koje je činio biskup Antunović sa željom da se prosvjetom i kulturom sačuva hrvatska nacionalna svijest na prostorima koji su danas u drugim političkim okolnostima.

Svim pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji čestitamo praznik s pozivom da se nađemo na svečanoj akademiji koju Hrvatsko nacionalno vijeće ove godine priređuje 20. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici s početkom u 17 sati.


Više o životu i djelu biskupa Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.


ZKVH

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima