Chaplinovi filmovi uz Zagrebačku filharmoniju

Objavljeno: 30.09.2019. Pregleda: 35

FILMharmonijaLikovi Charliea Chaplina, toga nezaboravnog prijatelja malenih, ali i hrabroga borca protiv nadmoći prosječnosti i nemilosrdne sile, ostavili su neponovljiv dojam koliko je korisno prisjetiti se poruka koje je putem filma ostavio ovaj legendarni glumac, redatelj i producent još prije stotinjak godina.

Njegovi filmovi The Kid (Mališan) i Dog’s Life (Pasji život) prikazani su brojnoj publici u novosadskoj sinangogi 3. rujna 2019., a filmske scene iz 1918., odnosno 1921. godine praćene su spektakularnim muziciranjem Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Podsjećanje na razliku između ondašnjega humora definiranog Chaplinovom glumom i onoga što komedijom nazivamo danas, te ugoda koju nudi uzbudljivo praćenje glazbenoga izvođenja koje se gleda istovremeno s gledanjem scena ovih filmova bili su samo neki od dojmova publike. Činjenica da je koncert održan u zatvorenom prostoru, a ne na otvorenom, u Parku prisajedinjenja, kako je bilo planirano, nije umanjila radost upijanja nota zagrebačkih majstora. Svaki novi javni glazbeni doživljaj, a ovaj je s pravom najavljivan spektaklom, navikava Novosađane i njihove goste na ljepotu i nadmoć umjetničkoga izričaja nad prosječnošću i opterećenostima svakidašnjice.
Dragana Milošević, pokrajinska tajnica za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, u prijemu koji je za ugledni glazbeni ansambl i njegovog ravnatelja Mirka Bohu priređen u zgradi Pokrajinske vlade, naglasila je da vidi zajednički cilj u zajedničkom kreiranju kulture. Izrazila je osobitu radost što su pridruženi članovi Zagrebačke filharmonije bili i flautistica Sonja Antunić, pijanistica Rita Kinka i članice kvarteta TAJJ.
Ovaj glazbeni događaj, jedno od tri izvođenja spomenutih filmova i glazbe koji su uslijedili narednih dana u Novom Sadu, dio je projekta Filmharmonija, koji zajedno provode Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada uz sufinanciranje Europske unije, odnosno IPA Interreg programa prekogranične suranje Hrvatska-Srbija. Ista izvođenja publika će imati prilike vidjeti u Iloku, a iduće godine u Subotici i Vukovaru.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima