Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2018.

Objavljeno: 27.11.2018. Pregleda: 33

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini počinjemo programom projekcije filma za djecu u povodu nove školske godine, a prikazat ćemo glasoviti dugometražni igrani film za djecu Šegrt Hlapić uz prisustvo redatelja Silvija Petranovića s kojim će se djeca moći upoznati i razgovarati o filmu. U pitanju je ekranizacija najpoznatijeg hrvatskog dječjeg romana kojega je napisala Ivana Brlić Mažuranić. S ukupno 142.797 gledatelja Šegrt Hlapić je najgledaniji hrvatski dječji film od 1990. godine. Film je bio pobjednik Pula film festivala 2014. po ocjenama gledatelja i nagrađen je nagradom publike Zlatna vrata Pule. Gostovao je na festivalima diljem svijeta.

Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru programa međunarodne suradnje u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici.

Voditelj programa je Branko Ištvančić.

Ulaz na projekcije je slobodan.

ciklus hrv filma segrt hlapicnedjelja 2. prosinca 2018. u 17 sati – „Šegrt Hlapić“

Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., Maydi Film & Video, 102 min., redatelj Silvije Petranović, uloge Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec, Hristina Popović, Milan Pleština, Livio Badurina, Mustafa Nadarević, Bojan Navojec, Nikola Kojo, Ivo Gregurević, Špiro Guberina, Damir Lončar, Danko Ljuština, Daria Lorenci Flatz, Marija Kohn

Šegrt Hlapić kreće na put nakon što mu je okrutni majstor Mrkonja nanio nepravdu. Na tom putu upoznaje Gitu, prelijepu djevojčicu iz cirkusa, siroče poput njega. Oboje doživljavaju pustolovine i poteškoće tijekom putovanja. Nemaju gdje spavati, nemaju hrane niti prikladne odjeće, no ne boje se ničega. Hrabri su i sretni i spremni svakome pomoći. U noći punog mjeseca dogodi se nešto strašno i sve se promijeni...

 

ciklus hrv filma druzba isusova.pngnedjelja 2. prosinca 2018. u 19 sati – „Družba Isusova“

Drugi dio programa posvećen je hrvatskom dugometražnom igranom filmu. Uz prisutnost redatelja Silvija Petranovića biti će prikazan njegov dugometražni igrani film Družba Isusova koji se temelji na romanu Jiřija Šotole, a radnja se odvija u 17. stoljeću, kada jezuiti šire svoj utjecaj u srednjoj Europi. Mlada grofica Maria živi u dvorcu. Otac Had je čestit i odan član Družbe Isusove, potpuno posvećen svojoj životnoj misiji, i kao takav idealno oruđe u rukama svojih pretpostavljenih. Had postaje grofičin osobni ispovjednik, ali njezin šarm, inteligencija, energija i ljepota postaju njegov stalni izazov. Jezuiti vrše stalan pritisak na Hada kako bi se domogli grofičina dvorca... Nakon filma biti će upriličen razgovor i upoznavanje s redateljem.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima