Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini i filmska radionica Kad se male ruke slože

Objavljeno: 22.06.2022. Pregleda: 125

U okviru programa ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se projekcija dokumentarnog filma „Od zrna do slike“ redatelja Branka Ištvančića u ponedjeljak, 27. 06. 2022. s početkom u 20,30 sati na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz je slobodan.

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i JozefaSkenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić.

Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osmaljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, nedavno preminuli hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac Slamarkedivojke, po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova.

Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih (Duh u močvari, 2006.) i nagrađivanih dokumentarnih filmova (Plašiteljkomorana, 1998.), koji je inače i sam rodom iz Subotice i Tavankuta gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno.

Hrvatske umjetnice na sjeveru Vojvodine, tzv. slamarke, nešto su poput zaboravljena čuda. Pletući slamu na lijep i poetski način opisuju svoj teški usamljenički život na malenom imanju - salašu s kućom usred beskrajne, zlatne Panonske ravni s nekoliko stabala i neizostavnim bunarom. Vrlo česti motivi malene su katoličke crkve i kršćanski simboli, ali i mnogobrojni svjetovni motivi. Na međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti u Moskvi 1976. godine Ana Milodanović osvojila je zlatnu medalju za svoj rad od pletene slame, a Kata Rogić imala je izuzetnu čast darovati svoj rad papi Pavlu VI. u Vatikanu.

Projekt Od zrna do slike dokumentarni je film koji je sniman na području Vojvodine, a govori o autoricama slika od slame koje su po toj vrsti naivne umjetnosti jedinstvene u svijetu. Tijekom snimanja otkriveno je da se jedan vrijedan predmet od slame, replika papinske tijare iz 1964. godine koju je papi Pavlu VI. poklonila skupina vjernika Hrvata iz Vojvodine, nalazi u Vatikanu. Donacija Zaklade Adris omogućila je potragu za tim predmetom, koji je pronađen u Parmi, gdje je bio evidentiran kao predmet iz Oceanije, te završetak i kompletiranje filma. Pronalaskom je krivo evidentiranje zauvijek ispravljeno, i to zahvaljujući Zakladi Adris, koja je film prepoznala kao iznimno vrijedan projekt kojemu je cilj očuvanje kulturne baštine Hrvata u Vojvodini.

Film je prvi put prikazan prije deset godina a nakon toga sudjelovao je na nizu svjetskih filmskih festivala i osvojio niz nagrada. Prikazan je na programu HRT-a u više puta u prigodnim terminima.

Prije projekcije održat će filmska radionica Kad se male ruke slože te će ovom prigodom biti uručene knjige za filmsku edukaciju i medijsko opismenjavanje djece kao donacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ovaj program održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Subotice, a u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udrugom Inovativna mreža i u suradnji sa OŠ Matija Gubec i HKPD Matija Gubec u Tavankutu.

Više o filmu možete potražiti na ovim web stranicama (fotografije, plakat i podaci o filmu):

http://istvancic.com/od-zrna-do-slike.html

Trailer filma: https://vimeo.com/2376970


Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima