Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini za 2015. godinu završen u Tavankutu

Objavljeno: 22.12.2015. Pregleda: 41

Ciklus hrv filma Tavankut2015 1 mZavršnica ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini priređena je u Tavankutu, a u okviru programa prikazana su dva ostvarenja čiju režiju potpisuje Branko Ištvančić, koji je podrijetlom iz tog sjevernobačkog sela. U OŠ Matija Gubec je 18. prosinca 2015. godine održana projekcija filma za djecu Duh u močvari. Film je bio posvećen nedavno preminulom glumcu iz naših krajeva Vlatku Duliću koji je i glumio u ovome filmu. Na projekciji su bila djeca iz osnovne škole, koja su se družila s redateljem nakon filma. Imali su priliku dobiti odgovore na pitanja koja je zadaća scenarista, a koja redatelja u stvaranju filma. Djecu je zanimalo i gdje se Duh snimao, koliko je trajalo snimanje filma, sudbina pojedinih likova i sl.

Ciklus hrv filma Tavankut2015 3 mIstoga dana navečer na Etnosalašu Balažević u Tavankutu prikazan je dokumentarni film Album rađen po scenariju književnika Miroslava Kirina. Film ima za polazišnu ideju pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom filmu – eseju, Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata očekuje ga neobična kompenzacija: prilikom povratka, umjesto svojih obiteljskih fotografija, nalazi nerazvijeni filmski negativ sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući tijekom okupacije. Te fotografije postaju dijelom njegova obiteljskog albuma.

Završnica Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini realizirana je u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te u suradnji s HKPD-om Matija Gubec i OŠ Matija Gubec u Tavankutu. U okviru međunarodne kulturne suradnje i ove godine se program održavao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

  

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima