Dani biskupa Ivana Antunovića 2022.

Objavljeno: 28.01.2022. Pregleda: 18

Polaganjem vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića u Subotici 13. siječnja 2022. godine započeli su Dani biskupa Ivana Antunovića koje organizira istoimeno Katoličko društvo.
Vijence su položili predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ te hrvatskih udruga: KD-a Ivan Antunović, HKC-a Bunjevačko kolo i UBH-a Dužijanca.
Predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Josip Štefković podsjetio je da je spomenik podignut zajedničkom inicijativom hrvatskih institucija i udruga čime je ispunjena Antunovićeva poruka: „Budite braća, budite složni i ne razdružujte se“. Štefković je ovo prilikom napomenuo kako se Antunović među ostalim zalagao za uporabu materinjeg jezika među bačkim Hrvatima, kao i za kulturni te socio-ekonomski razvoj seljaka i radnika.
U sklopu Antunovićevih dana u nedjelju, 16. siječnja, u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske služena je sveta misa o 134. obljetnici smrti preporoditelja bačkih Hrvata. Misno slavlje predvodio je vlč. Josip Štefković u zajedništvu s braćom svećenicima: preč. mr. Mirkom Štefkovićem, vlč. Damjanom Pašićem, vlč. dr. Ivicom Ivankovićem Radakom i mons. dr. Andrijom Anišićem.
Dani biskupa Antunovića završavaju tradicionalnim Razgovorom, koji je prema najavama održan 20. siječnja u prostorijama Pastoralnog centru Augustinianum. Ovogodišnja tema, na koju je govorio povjesničar Vladimir Nimčević je „Crkvena i društveno-kulturna djelatnost biskupa Lajče Budanovića“.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima