„Narodna književnost u školi u spomen na Balinta Vujkova Didu“

Objavljeno: 23.10.2020. Pregleda: 62

kolaz k i bU sklopu Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova, svake godine se održava i program Narodna književnost u školi u spomen na Balinta Vujkova Didu koji je namijenjen prije svega vrtićancima i osnovcima. Navikli smo okupiti se u velikom broju i uz predstavljanje nove knjige  pogledati sjajnu predstavu koju uvijek izvode vaši vršnjaci. 

Hrvatska čitaonica je i ove godine sve organizirala, ali onako kako je bilo moguće – online. 
Tako je snimljen virtualni sat hrvatskog jezika i književnosti, na kom je u uvodnom dijelu predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković predstavila rad Čitaonice i Balinta Vujkova, koji je više od pola stoljeća (56 godina) šetao po salašima i slušao, te zapisivao pripovitke, bajke, basne i druge narodne umotvorine, kako bi ih prenio na sljedeće generacije. 
Novu knjigu Pripovitke 1 koja je izašla u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova gledateljima je predstavila Katarina Čeliković. Knjiga, koju vam svakako preporučujemo tiskana je u nakladi Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a sadrži čak 167 pripovjedaka koje su pisane bunjevačkom ikavicom. Tako ujedno možete naučiti ili se podsjetiti na nove-stare riječi kojih u tumaču ima čak 1.100. Pravo bogatstvo. Izbor pripovitki kao i prijašnjih godina uradio je veliki poznavatelj i ljubitelj književne baštine Zlatko Romić, knjigu je uredila Katarina Čeliković, recenzentica je prof. Sanja Vulić, dok ju je likovno opremio Darko Vuković. 
Ako biste svaki dan prije spavanja uzeli pročitati jednu pripovitku, onda biste za otprilike pet i pol mjeseci pročitali cijelu knjigu i naučili više od tisuću novih riječi. Ne samo da biste proširili i obogatili svoj rječnik nego biste uživali u zanimljivosti pripovitki koje govore o odnosu bogatih i siromašnih. Ali ako vam kažem da su priče kratke i zabavne, onda sam sigurna da nećete stati na samo jednoj priči dnevno. 
Ako se pitate kako do knjige, odgovor je vrlo jednostavan: Hrvatska čitaonica se potrudila, te će se knjiga naći u školskim knjižnicama škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku, kao i u vrtićima i Gradskoj knjižnici Subotica. 
Na ovome virtualnom satu možete pogledati i sjajnu predstavu snimljenu po pripovitki Balinta Vujkova Razlinkavi zec koju su izveli sada već bivši učenici OŠ Matija Gubec u Tavankutu. Redateljica predstave je učiteljica Marica Skenderović, glazbu i garderobu je odabrala Kristina Kovačić, a scenografiju je pripremio Kristijan Milanković.
Sve ovo možete pogledati na Youtube kanalu ili putem Facebook profila „Hrvatska čitaonica“. 
Projekt su pomogli: Ministarstvo kulture i informiranja Srbije, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i medija Hrvatske, Središnji državni ured za hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.  

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima