Dani hrvatskog filma: Od eksperimentalnih, preko dokumentarnih, do igranih ostvarenja

Objavljeno: 17.01.2011. Pregleda: 54

novi hrvatski film 1-m

 

Ciklus novoga hrvatskoga filma u subotičkom Art kinu „Aleksandar Lifka", koji je započeo sredinom godine prikazivanjem filmova Ivana Ladislava Galete, nastavljen je koncem prosinca programom priređen im u istom kinu. Trodnevni je program otvoren 27. prosinca, dokumentarno - eksperimentalnim filmovima u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na kojima je radio Vedran Šamanović (1968.-2009.): „Prolaz za van", Šamanovićev redateljski i scenaristički uradak koji je dovršila njegova supruga Sanja Šamanović, „Grad gradovi", u kojemu je on bio redatelj, scenarist i direktor fotografije, te „Pustara" Ivana Faktora, za koji je radio kao direktor fotografije.

Idućeg dana, 28. prosinca, prikazan je omnibus „Zagrebačke priče" iz 2009., koji se sastoji od devet kratkometražnih filmova različitih autora čija je glavna tematika svakidašnjica Zagrepčana, ljudi različitih naraštaja, položaja, želja i nada. Jedan od filmova iz omnibusa, „Recikliranje", potpisuje redatelj Branko Ištvančić, podrijetlom iz Tavankuta. Kako je zapisao kritičar „T-portala" Igor Tretinjak, film „Recikliranje" prepun je zdravog romskog humora uronjenog u jad i bijedu svakidašnjice, ali i s optimističnim krajem proslavljenim punokrvno romski - uz harmoniku, pjesmu i ples, dok Božidar Trkulja iz „Vjesnika" smatra kako je Ištvančićev uradak „jedan od najopuštenijih filmova u omnibusu i na neki svoj pomalo tužan način, onoliko koliko Romi sami u sebi nose radost i boli, ujedno i najzabavniji".

Posljednjeg dana ovoga programa predstavljeni su laureati Festivala vjerskog filma koji u marijanskom svetištu u Trsatu tijekom lipnja okuplja godišnju produkciju hrvatskih vjerskih filmova, kojih se svake godine u Hrvatskoj snimi stotinjak, različitih žanrova i dužine trajanja.

Prikazani su kratkometražni filmovi „Draga Gospa Ilačka" Branka Ištvančića, koji je dobio nagradu za najbolji film „Trsatski hodočasnik", „Zavjet" Srđana Segarića, koji je dobio nagradu za režiju, „Nebeski dodir" istog redatelja, koji je nagrađen za montažu Zoltana Wagnera i „Soba s pogledom na zvonik" Luke Marottija, za koji je nagrađen snimatelj Ivan Kovač.

novi hrvatski film 2-mRedatelj Branko Ištvančić ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je subotička publika, posredstvom ovoga programa, u prilici vidjeti hrvatska ostvarenja, posebice ona iz domene manje popularnog eksperimentalnog i dokumentarnog filma. Najavio je i da će program novoga hrvatskog filma u Subotici imati potporu i u 2011. godini te će tako publika moći pogledati ostvarenja multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (Sombor, 1937. - Zagreb, 2010.), redatelja Miroslava Mikuljana i Ante Babaje, prvaka Zagrebačke škole crtanog filma Borisa Dovnikovića, ali i dugo očekivanu premijeru njegova filma „Od zrna do slike" posvećenog umjetnosti naive u tehnici slame, karakterističnoj za bunjevačke Hrvatice na sjeveru Bačke.

Program „Novi hrvatski film" ostvaruje se u organizaciji i suradnji Art kina „Aleksandar Lifka" u Subotici, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana" iz Zagreba, a uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Autor: Davor Bašić Palković
Fotografije: Ivan Ivković Ivandekić

Tekst jepreuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 407 od 31. prosinca 2010.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima