Dani ICARUS-a i EURBICA konferencija u Hrvatskoj

Objavljeno: 17.04.2018. Pregleda: 56

Dani Icarusa TrogirČetvrti Dani ICARUS-a & EURBICA konferencija u Hrvatskoj pod nazivom Europski arhivski krajolik: u potrazi za novim obzorima održani su u Trogiru od 14. do 16. ožujka. Skup je organizirao ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS (Međunarodni centar za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Splitu, EURBICA – Europskim regionalnim ogrankom Među narodnoga arhivskoga Vijeća i drugim partnerima. Na skupu se okupilo oko 150 arhivista i baštinskih stručnjaka iz 25 zemalja. Iz Srbije su sudjelovale tri institucije – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), Povijesni arhiv Subotice te Narodna biblioteka Srbije iz Beograda.

Uključivanje u digitalne platforme

Menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković kaže kako je sudjelovanje ove institucije rezultat odlične i kontinuirane suradnje s ICARUS-om Hrvatska zahvaljujući predsjednici Vlatki Lemić.
„Ona nas povezuje donoseći k nama atraktivne teme vezane uz arhivistiku i pozivaju nas na aktivno sudjelovanje u ovakvim događajima u Hrvatskoj“, rekla je Čeliković te pohvalila organizatore skupa zbog, kako je navela, vrhunske organizacije cijeloga događaja.
Ona je ovom prigodom predstavila razvojni projekt digitalizacije ZKVH-a s temom Digitalizirana baština na portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Kako ističe, iz ovoga su projekta izrasla i dva nova: Digitalizacija (i objava) tekstova Hrvata u Vojvodini na narodnim govorima i Katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji.
„ZKVH se priključuje praksama razvijenijih kulturnih prostora, čineći sadržaje dostupnima, povezujući stručnu i znanstvenu javnost u državama u okruženju, a osim zaštite građe od propadanja, javnosti se nude sadržaji koji podižu kako svijest o zajedničkoj nam prošlosti tako i standarde u interpretaciji kulturne povijesti Hrvata na ovim prostorima. Tomu u prilog svjedoče brojni posjeti objavljenim sadržajima i njihovo korištenje“, kaže Čeliković.
Ovom prigodom ZKVH se učlanio u ICARUS HR, a kako Čeliković navodi našao se i u europskom okruženju istaknutih stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija i kulturnih ustanova koji su došli u Hrvatsku (ICA, EURBICA, APEF, DARIAH, AERI, ARMA i druge ustanove i stručna udruženja). Ona navodi da se ZKVH uključio i u zanimljive postojeće digitalne platforme, na međunarodnoj razini. Jedan ovakav projekt će se već za nekoliko dana predstaviti u Osijeku u okviru projekta DARIAH, na temu teatralija.
„Na ovaj način pratimo međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine i razvoja informacijskog društva i tako na svoj način dajemo doprinos obilježavanju Europske godine kulturne baštine“, kaže Čeliković.

Aktualne teme

Na skupu je predstavljena djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa diljem Europe, uključujući co:op i digitalne platforme Monasterium, Topotheque i Matricula te najnovije inicijative poput European Flagship projekta Time Machine. Predstavljane su i različite aktualne međunarodne teme, s naglaskom na Europski arhivski portal i EURBICA-u, zajednička arhivska baština i druga otvorena pitanja vezana uz digitalnu baštinu, korištenje digitalnih informacija, otvaranje AKM ustanova, kao i DARIAH aktivnosti te raznovrsni interdisciplinarni portali i projekti s područja kulture i znanosti.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima