Dodijeljene nagrade učenicima hrvatskih odjela: Izvrsnost za ponos

Objavljeno: 21.06.2011. Pregleda: 60

nagrade ucenicima2011-2Budućnost hrvatske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji - učenici hrvatskih odjela koji su maturirali, te učenici koji su postigli uspjehe na općinskoj, zonskoj, pokrajinskoj i republičkoj razini iz različitih predmeta, kao i na natjecanjima u Republici Hrvatskoj, javno su predstavljeni i simbolično nagrađeni na svečanoj akademiji održanoj 14. lipnja 2011. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Stotinjak učenika, od kojih je 12 maturantica, osim od uvaženih gostiju, primilo je čestitke i od organizatora akademije, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i od podupiratelja cijele akcije - Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

Obrazovanje je temelj na kojemu se gradi društvo i znajući to, veći dio rada članova i čelnika Hrvatskog nacionalnog vijeća posvećeno je školovanju djece na hrvatskom jeziku, istaknuo je predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, te čestitao roditeljima na odvažnosti.

nagrade ucenicima2011-1«Prije svega želim vam zahvaliti na odvažnosti što ste upisali svoju djecu u hrvatske odjele, počevši od prvog odjela osnovnog obrazovanja prije devet godina i odjela u Gimnaziji. Moram naglasiti da mi u HNV-u nismo zadovoljni brojem djece u hrvatskim odjelima, moglo bi ih biti više, ali mislim da ste vi ono jezgro oko kojega se hrvatska nacionalna zajednica u Subotici, Vojvodini i Srbiji razvija.»

Očuvanje tradicije i nacionalnog bića je veoma bitno, istaknula je pomoćnica gradonačelnika zadužena za razvoj društvenih djelatnosti i obrazovanje Ljubica Kiselički.

«Sredina smo nažalost koja iz godine u godinu ima sve manje prvaka, ali mislim da se kvaliteta ipak vidi. Trebate njegovati sve ono što predstavlja vašu kulturnu tradiciju i baštinu. Čestitam vam, među vama su budući veliki majstori ne samo glazbe već i matematike i puno drugih područja. Doista se nadam da ćete uspjeh i dalje razvijati s visokim rezultatima.»

Dogradonačelnik Pero Horvacki bio je zadivljen uspjesima koje su pokazali učenici hrvatskih odjela.

«Doista veliki broj budućih umova i doktora znanosti stoji preda mnom. Trudili ste se i uspjeli biti najbolji do sada, a siguran sam da možete i dalje i bolje i više. Već sada to možemo napraviti, jer ima prostora u svakom hrvatskom odjelu prvoga razreda, odakle se počinje, kao i u odjelima u dvjema srednjim školama, da se upišemo i dokažemo.»

nagrade ucenicima2011-3Izvrsnost je odlika koja je bila slavljena toga dana, i ona ima potporu iz matične zemlje, rekla je generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici mr. Ljerka Alajbeg.

Republika Hrvatska predstavlja jamstvo da Hrvati izvan domovine neće ostati sami, bilo da je riječ o obrazovanju, informiranju ili o svim segmentima koji označuju prava jedne nacionalne manjine.»

Voditeljica priredbe, djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Katarina Čeliković, istaknula je kako su broj i vrsta nagrada koje su učenici osvojili najbolja potvrda da se obrazovanje na hrvatskom jeziku odvija na najvišoj razini, da imamo dobre predavače i što je najvažnije - dobre učenike!

nagrade ucenicima2011«Potporu ovom programu dala je Hrvatska matica iseljenika jer smo preko Marije Hećimović došli do hrvatskih nakladnika i knjiga koje će naši najbolji učenici večeras primiti. Vrijednu donaciju od stotinjak naslova knjiga namijenjenih djeci osnovne i srednjoškolske dobi darovali su zagrebački nakladnici Europa Press Holding, Mozaik knjiga, Školska knjiga, Naklada Ljevak, Alfa i Matica hrvatska. Ova vrijedna donacija gesta je kojom hrvatski nakladnici djelatno pokazuju spremnost da pomognu konkretne interese i potrebe hrvatske zajednice u Vojvodini u dijelu obrazovanja na hrvatskome, na čemu Zavod najiskrenije zahvaljuje», rekla je Katarina Čeliković.

nagrade ucenicima2011-4Akademiju je uljepšao nastup Dječjeg tamburaškog orkestra subotičke Muzičke škole pod ravnanjem profesorice Mire Temunović, a najbolji ovogodišnji recitator na hrvatskom jeziku, dobitnik zlatne diplome na pokrajinskom natjecanju u Sečnju, gimnazijalac Ivan Kovač recitirao je pjesmu o smijehu. Gosti su čuli i izvedbu male pijanistice Kristine Matković, pobjednice na međunarodnom natjecanju mladih pijanista u Šapcu.

Za sav trud uložen tijekom školovanja, učenicima su, među ostalima, zahvalili konzul savjetnik Filip Damjanović iz Veleposlanstva RH u Beogradu, predsjednik Upravnog odbora ZKVH i pokrajinski zastupnik Dujo Runje, katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić, kao i ravnatelji osnovnih škola s odjelima na hrvatskom jeziku.

Svečanost su uveličale i voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović i Ingrid Poljanić, autorica izložbe «100 godina Duje Balavca», prvog splitskog satiričnog časopisa, koja je predstavljena u predvorju Gradske kuće.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Nada Sudarević

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima