Dr. sc. Jasminka Dulić održala predavanje u Institutu „Pilar“ u Vukovaru

Objavljeno: 10.10.2015. Pregleda: 49

Predavanje J.Dulic Vukovar2015-1-mObilježavajući 9. godišnjicu rada, Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, organizirao je 2. listopada 2015. godine u Ružičkinoj kući u Vukovaru predavanje sociologinje dr. sc. Jasminke Dulić naslovljeno: Vrijednosti i nacionalna svijest vojvođanskih Hrvata.

Dr. sc. Jasminka Dulić je istaknula kako je opsežnijih i dubljih istraživanja o etničkim stavovima, osobito kad su u pitanju nacionalne manjine u Srbiji, vrlo malo, a da bez takvih istraživanja nekritičko korištenje koncepta multikulturalizma i interkulturalizma ostaje samo u domeni rasprave o normativnim okvirima bez dodira s društvenom realnošću.

„Bez poznavanja realnih stavova manjina i većine u društvu, posljedice određene manjinske politike na socijalnu koheziju i međunacionalne odnose teško se mogu predviđati“, istaknula je dr. sc. Dulić.

Predavanje J.Dulic Vukovar2015-3-mU predavanju je iznesen dio rezultata istraživanja o socijalnim i etničkim stavovima, vrijednostima i nekim osobinama ličnosti Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, koje su proveli Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. Rezultati su pokazali kako se u pozadini izražavanja nacionalnog samopoštovanja nalazi nacionalna afektivna vezanost, ali ne i nacionalna isključivost, predrasude i pristranost u socijalnim interakcijama. Istraživanje je pokazalo kako mlađi i obrazovaniji percipiraju vezanost za nacionalnu skupinu kao suprotstavljenu ostvarivanju vrijednosti otvorenosti, ali i materijalističkih vrijednosti kao i dobrih odnosa s okruženjem. Ovakvi nalazi govore kako postoji i određeni vrijednosni konflikt unutar hrvatske nacionalne zajednice i da manjinska politika koja inzistira samo na očuvanju tradicionalnih vrijednosti može utjecati na povlačenje iz aktivnosti vlastite nacionalne zajednice dijela, naročito mlađe populacije kojoj su na prvom mjestu vrijednosti samoostvarenja i kojima je važno ispuniti prevladavajuća socijalna očekivanja.

Predavanje J.Dulic Vukovar2015-4-mPozdravljajući nazočne, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru dr. sc. Dražen Živić istaknuo je kako se predavanje održava u duhu dosadašnje vrlo uspješne suradnje Instituta Pilar sa ZKVH-om, ali i u kontekstu preseljenja Područnoga centra u nove prostore, u rodnoj kući hrvatskog i vukovarskog nobelovca Lavoslava Leopolda Ružičke.

Predavanju su, među ostalim, nazočili ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport Vukovarsko-srijemske županije dr. sc. Jadranka Karlić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Ana Živanović, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru Henrik Ivan Damjanović i drugi.

Izvor: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima