Dramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor“ gostovala u Hrvatskoj

Objavljeno: 29.10.2019. Pregleda: 54

vladimir nazorGostovanja dramske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor pred gledateljima u Hrvatskoj nastavljena su posjetom Sinju, gdje su somborski glumci amateri bili sudionici 4. susreta gradova prijatelja. Somborci su predstavu Matora dica izveli u okviru večeri komedije na kojoj je još sudjelovao i Teatar 303 iz Kotora.

Uigrana ekipa

Komediju Matora dica rađenu po tekstu Marjana Kiša Nazorovci su premijerno izveli prije godinu dana. Tekst, namjenski i pisan za ovu dramsku skupinu, u prepoznatljivom Kišovom stilu, dobro je „legao“ ovoj ekipi pa je ovo jedna od najuspješnijih predstava ove dramske sekcije. I po broju izvođenja i po natjecateljskim uspjesima i nagradama. Gostovanje u Sinju uslijedilo je na poziv domaćina, Sinjskog pučkog kazališta, a Matora dica odlično su se uklopila u večer komedije. Takav poziv se ne odbija pa somborski glumci nisu dvojili glede puta i gostovanja, tim prije što je to prvi puta da se neka Nazorova predstava vidi i u sinjskom pučkom kazalištu. Do izlaska na scenu sinjskog kazališta Nazorovi glumci na desetak gostovanja uigrali su predstavu, popravili neke finese, dodali po koju rečenicu, duhovitu repliku u tekst, uspjeli su prevladati i odsustvo jednog glumca zbog bolesti, pa su na pozornicu pred zahtjevnu publiku, koja je navikla na dobre predstave, izašli opušteni i rasterećeni, riješeni da nasmiju gledatelje. I uspjeli su, jer je publika predstavu pratila smijehom, a naklon glumaca na kraju nagradila velikim pljeskom. A pljesak su dobili Klara Oberman, Jolika Raič, Zvonimir Lukač, Sofija Vuković, Tatjana Bošnjak, Dragana Gaćeša, Miloš Gaćeša, Josip Oberman i Estera Vamošer.
Gostovanje u Sinju otvorilo je i mogućnosti nove suradnje, jer su se za gostovanje zainteresirali i iz Teatra 303 iz Kotora.
Prije gostovanja u Sinju Nazorovci su gostovali u Slavonskom Brodu na 12. Festivalu amaterskih kazališta. Zvonimiru Lukaču na tom festivalu uručena je nagrada za poseban doprinos kazališnom amaterizmu. Klara Oberman (strina Julka) i Dragana Gaćeša (tetak Pajo) bile su u nominaciji za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu. Predstava Matora dica bila je u nominaciji za najbolju scenografiju i kostimografiju.
Uz još nekoliko planiranih gostovanja do kraja godine, Matora dica će biti najizvođenija predstava ove udruge.

Susret s prijateljima

Najveći „krivac“ za Nazorovo gostovanje u Sinju je Željko Viculin, voditelj Sinjskog pučkog kazališta.
„Naše kazalište susret gradova prijatelja organizira četvrtu godinu i moja želja je bila da nam ove godine gostuje neka hrvatska udruga iz Vojvodine. Tako smo se povezali s HKUD-om Vladimir Nazor i uz goste iz Crne Gore mislim da smo uspjeli napraviti jednu lijepu večer, nasmijati gledatelje s dvije posve različite, ali izvanredne predstave. Vidjeli ste i sami gledatelji su uživali i meni je sada jedina želja da se ta naša suradnja i nastavi. I ne samo da se nastavi već i proširi kroz druge vidove suradnje. Zašto ne povezati folklorne skupine, jer prostora za suradnju ima“, kazao je Viculin i najavio uzvratni posjet Somboru već za dva tjedna, jer će Sinjsko pučko kazalište sudjelovati na X. Međunarodnom susretu amaterskih dramskih društava.
Ono što jest problem svih amatera je financiranje, a naš domaćin kaže da oni s tim nemaju problema. Iz gradskog proračuna dobivaju dotacije, pomaže i županija, te Ministarstvo kulture. Njihov rad prepoznali su i drugi pa mogu računati i na pomoć sponzora.
„Svega toga ne bi bilo bez našeg rada. Mi smo amatersko kazalište koje godišnje priredi sedam-osam premijera, kazalište koje godišnje ima i do 70 izvedbi, kazalište koje ima tri dramska studija, svih uzrasnih kategorija. Svaka naša predstava ima oko 30 izvođenja“, kaže Viculin.
Sinjsko pučko kazalište službeno postoji od 1956. godine, ali predstave u Sinju prikazivane su još 1876. godine.
„Bilo je nekoliko dramskih grupa pa smo pokrenuli inicijativu da se službeno kazališni život u Sinju prizna od 1876. godine“, zaključuje Viculin.

Izvor: Hrvatska riječ ( Z. V. )

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima