Dužijanca u Đurđinu

Objavljeno: 18.08.2023. Pregleda: 59

Žetvena svečanost Dužijanca održana je u nedjelju, 6. kolovoza 2023. godine u Đurđinu. Đurđinski bandaš i bandašica ove godine bili su Josip Dulić i Dijana Orčić u pratnji malog bandaša Jakova Dulića i malih bandašica Nine i Ane Dulić. Misno slavlje u crkvi sv. Josipa Radnika predvodio je isusovac Marijan Steiner iz Beograda uz koncelebraciju vlč. Franje Ivankovića iz Žednika i mjesnog župnika Daniela Katačića.
Propovjednik pater Steiner govorio je o preobraženju Kristovu, ali i o važnosti Dužijance za Hrvate Bunjevce. Može se reći kako je ovogodišnja Dužijanca u Đurđinu bila u znaku sv. Male Terezije kojoj se ove godine obilježava 150 godina od rođenja pa je njezin lik bio izrađen na slici od slame, a o njoj je govorio u propovijedi i p. Steiner. Skrenuo je on pozornost vjernicima na važnost rada s ljubavlju i zahvalnosti – odlike kojima je obilovala ova svetica. Citirajući ju naglasio je kako se sa savjesnim radom postiže svetost.
Župnik Katačić naveo je poznatu usporedbu Dužijance i duge, koja je, kako je naveo znak saveza nas bunjevačkih Hrvata s Bogom.
Dužijanca je čvrsta stina naše povijesti i dokle god je budemo pisali, dokle god budemo bili na nju ponosni bit će i nas na ovim prostorima i znat će se da smo mi narod koji je ovdje svoj na svome i koji ovdje pripada", rekao je vlč. Katačić. Zahvalio se on i slamarki iz Đurđina Mariji Vidaković koja svake godine napravi sliku od slame za Dužijancu te zboru Laudanti iz novosadske župe Ime Marijino.
Na misnom slavlju sudjelovali su djeca i mladi u bunjevačkoj nošnji. Među njima bili su i bandaši iz Male Bosne, Žednika i Subotice. Na slavlju je među uzvanicima bio i direktor Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca Marinko Piuković, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Suboticu Slavko Benčik te predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Navečer se u dvorištu župe održalo Bandašicino kolo, a prije toga manifestacija Rič pod đermom koja je ove godine bila posvećena biskupu Lajči Budanoviću povodom obljetnice 150 godina od njegova rođenja. Više o toj manifestaciji čitajte na našim stranicama kulture.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima