„Dužijanca” u Đurđinu

Objavljeno: 20.08.2020. Pregleda: 58

djurdjinU nedjelju, 2. kolovoza 2020. godine proslavljena je Dužijanca u Đurđinu u crkvi svetog Josipa Radnika. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Željko Šipek, uz mjesnog župnika vlč. Dražena Dulića i msgr. Andriju Anišića. Nositelji slavlja ovogodišnje Dužijance bili su bandaš Mario Horvacki i bandašica Marijana Dulić, uz malog bandaša Denisa Orčića i malu bandašicu Mateu Dulić. Uz nekolicinu mladih u narodnoj nošnji te gradskog bandaša i bandašicu Dužijanca je proslavljena u izmijenjenim okolnostima koje su utjecale na način slavljenja, ali je zahvalnost Bogu za dar novoga kruha ostala glavnim znakom i svrhom Dužijance
Vlč. Željko Šipek u svojoj propovijedi istaknuo je vrijednost i značaj ljudskoga rada. 

„Pouzdanje u Boga, u njegovo vodstvo i blagoslov treba biti naš temeljni stav. Ova Dužijanca koju je iznjedrila naša Katolička crkva, te istu s ljubavlju i ovdje danas slavi, podsjeća nas kako je nekoć čovjek ovoga podneblja na početku svakoga rada upravo zazivao rosu blagoslova s neba te klečeći pored požnjevenoga snopa zahvaljivao Gospodinu za urod. Bez Božje volje i darežljivosti ništa ne može roditi. Svoje pouzdanje u Boga naši su preci svjedočili moleći zaštitu od munje, groma, leda, kuge, poplave“, istaknuo je vlč. Šipek.
Mladi u narodnim nošnjama prinosili su darove na oltar, a na koncu je župnik vlč. Dražen Dulić naglasio kako su on i župljani osobito zahvalni što su uspjeli slaviti Dužijancu i kako je zahvalnost Bogu na svemu darovanom na prvome mjestu i u teškim vremenima.

Izvor: Hrvatska riječ (K. D. Š.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima