Dužijanca u topoteci „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 08.06.2021. Pregleda: 55

Koncem svibnja 2021. godine Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Gradu Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji.

U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, otvorenoj krajem 2019. godine, sada se nalaze fotografije svih javnih proslava – od one prve 1911., pa do 2009. godine. Iako Dužijance nakon 2009. godine još uvijek nisu predmet arhivske obrade na portalu topoteke, već sada je na temu Gradske Dužijance objavljena 291 fotografija!

Zainteresirani posjetitelji ove virtualne zbirke mogu vidjeti sve bandaše i bandašice u navedenom razdoblju, brojne krune od slame Vijest topoteka Dužijanca(iako će one biti i posebno obrađene i pojedinačno predstavljene), osobe koje su bile ključne za razvoj i opstanak ove najdugovječnije manifestacije. Mnogi će sigurno prepoznati članove svojih obitelji, svoje pretke, vidjeti svoje župnike kada su bili mladi svećenici ili bogoslovi, neki će se podsjetiti kako je grad nekada izgledao ili unutrašnjost subotičke katedrale. Oni koje interesira nošnja moći će vidjeti kako se i ona mijenjala u razdoblju od bezmalo stotinu godina. Proslavu Dužijance su pratili ratovi, promjene granica, vlasti, državnih sustava, ideologija te se utjecaj svega toga može vidjeti na fotografijama. Nekada su proslave bile velebne, nekada skromne s djecom u ulogama bandaša i bandašice, nekada je kruna od slame kao simbol Dužijance bila nepoželjna. No, bunjevački Hrvati su u svim tim (ne)vremenima nalazili načina zahvaliti Bogu za dar kruha i proslaviti svoju najveću, najradosniju i najdugovječniju manifestaciju – Dužijancu, uvijek čuvajući ključne elemente bez kojih ona ne bi bila ono što jest. I tako više od jednog stoljeća.

Fotografije možete vidjeti ovdje:

https://hrvatisrbija.topoteka.net/


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima