Dužijance održane u Bajmaku i Žedniku

Objavljeno: 16.07.2016. Pregleda: 25

Duzijanca2016 Bajmak 1Mladi, okupljeni oko župe sv. Petra i Pavla, vrijedno su radili kako bi se žito očistilo, vijenci se ispleli, te kako bi se na prigodan način zahvalili Bogu za darovani kruh. Osim djece i mladih koji su bili odjeveni u bunjevačku nošnju, važnu ulogu u ovogodišnjoj svetkovini završetka žetve u Bajmaku, koja je održana 10. srpnja 2016., imali su bandaš Mario Vujević i bandašica Estera Ušumović, sa svojim roditeljima. U bunjevačkoj narodnoj nošnji mladi su došli u crkvu, dok je nekoliko karuca donijelo zaslužne risare i bandaša i bandašicu. Misno slavlje služio je župnik Zsolt Bende.

Obitelj Petreš je i ove godine, kao i ranijih, bila potpora i okosnica okupljanja i motiviranja mladih za održavanje Dužijance. Nakon svete mise povorka je otišla u Dom Kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo-Egység, gdje je odigrano kolo, a nakon toga je slijedio svečani ručak. Krunu, tj. simbol ovogodišnje bajmačke Dužijance uradila je slamarka Klara Vujić iz Bajmaka.

Dužijanca je organizirana pod pokroviteljstvom Bunjevačkog kulturnog centa i Nacionalnog savjeta Bunjevačke nacionalne manjine. Bandašicino kolo se u večernjim satima održalo u dvorištu Doma Jedinstvo-Egység u Bajmaku. (I. D.)

Duzijanca2016 Zednik 2Istoga dana, u Crkvi sv. Marka evanđeliste u Žedniku, povodom Dužijance održana je sveta misa koju je prevodio vlč. Andrija Anišić, koji je ujedno i predsjedavajući Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. Ovogodišnji bandaš je Vladimir Gršić, a bandašica Danijela Siracki. Pomladak Dužijance u Žedniku ove godine predstavljali su mali bandaš Alen Zvekanov, dok je mala bandašica Teodora Dožai. Vlč. Željko Šipek je dobio pohvalu za organiziranje Dužijance u Žedniku da je „sve na svome mjestu“.

Izvor: Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima