Godišnji koncert tamburaša HKPD-a Matija Gubec iz Rume

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 56

Cjelovečernjim godišnjim koncertom koji je održan 25. studenog 2023. godine u Kulturnom centru Brana Crnčević u Rumi HKPD Matija Gubec obilježilo je značajnu obljetnicu: 120 godina kontinuiranog djelovanja i rada. Osim Velikog tamburaškog orkestra rumske udruge pod ravnanjem Dragutina Škrobota, koji su se predstavili s novim osvježenim repertoarom pjesama, pridružili su se i gosti iz Hrvatske – Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege.
Ponosni na tradiciju rada dužu od jednog stoljeća članovi udruge obećali su nastaviti s radom po uzoru na svoje pretke i poticati nove mlade naraštaje tamburaša i vokalnih solista.

Pogled u povijest

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine kao Pučka čitaonica. Neposredno po završetku Prvog svjetskog rata, 11. svibnja 1919., u Rumi je osnovana Hrvatska ratarska čitaonica. Prema mišljenju povjesničara bila je to transformacija Pučke čitaonice osnovane 1903. za čiju se arhivu vjeruje da je propala tijekom rata. Osnivači Hrvatske ratarske čitaonice bili su Marko Bačević, predsjednik, Andrija Pil, dopredsjednik, Albert Lovasić, tajnik i Ilija Galar, blagajnik. Čitaonica je počela s radom 1. lipnja 1919. godine u sobi Ivana Petrića na Novom Vašarištu. Hrvati na Brijegu osnivaju i Hrvatsko pjevačko društvo Jedinstvo 20. svibnja 1919. godine. Obje udruge u to vrijeme rade uz pomoć Hrvatske seljačke zadruge. Kada je u pitanju sadašnji naziv, osnivačka skupština HKPD-a Matija Gubec kao pravnog sljedbenika Hrvatske ratarske čitaonice održana je 1. veljače 1948. godine.
Udruga je najpoznatija po tamburašima. Naime, na skupštini od 21. siječnja 1934. godine, na prijedlog predsjednika Andrije Galara, donijeta je odluka o osnivanju Tamburaškog zbora. Instrumenti su kupljeni prilozima članova i od sredstava Čitaonice. Eugen Karati angažiran je da uči tamburaški zbor notnom sviranju u veljači 1936. godine. U poslijeratnom razdoblju tamburaški orkestar Društva svirao je u gradu u povodu humanitarnih akcija. U to vrijeme orkestar nije bio toliko brojan kao danas. Početkom 1970. godine orkestrom dirigira Žarko Škorić, prvi školovani dirigent. Nakon 13 godina odlazi iz Rume, a na njegovo mjesto dolazi Petar Matešić. Uz Mišu Kuna jedan je od najaktivnijih članova Društva. Početkom 1985. godine za dirigenta je angažiran Boško Bogičević, a nakon njega orkestar 1998. preuzima Josip Jurca.
‚‚Društvo je radilo bez prekida, u kontinuitetu, od nastanka do danas, na što smo jako ponosni. Prije Prvog svjetskog rata u Rumi su djelovala društva Hrvatski sokol i Hrvatsko pjevačko društvo Jedinstvo. Nema točnih podataka kada je Društvo promijenilo ime u Matija Gubec. Postoje samo naznake da je to bilo poslije Prvog svjetskog rata. Uz folklornu, u Društvu je do 60-ih godina prošloga stoljeća bila aktivna i dramska sekcija. Vremenom se ugasila, iako je bilo nekoliko pokušaja da se obnovi, ali bez uspjeha", kaže tajnik udruge Nikola Jurca i dodaje da je od tada okosnica rada Društva Veliki tamburaški orkestar koji se, zahvaljujući entuzijazmu članova, održao do današnjih dana.
Zahvaljujući tom orkestru Ruma je postala festivalski grad, budući da je hrvatska rumska udruga jedna od osnivača Festivala muzičkih društava Vojvodine. U svojoj dugoj povijesti orkestar je imao brojne nastupe u Srbiji i inozemstvu. Sudjelovao je na brojnim smotrama i festivalima. Osvojio je 12 zlatnih, 6 srebrnih i 3 brončane plakete. Društvo danas broji više od 400 članova.

Novi repertoar uz naporan rad

Aktualni predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc zahvalio je na koncertu svima koji godinama prate i podržavaju njihov rad.
‚‚Činjenica da smo jedno od najstarijih društava u Vojvodini daje nam odgovornost i moralnu obvezu da nastavimo marljivo raditi uz veliko poštovanje prema našim precima. Dugogodišnja tradicija postojanja nam je poticaj i vjetar u leđa za budući kvalitetan rad", istaknuo je Lanc i dodao da je prethodna godina bila u znaku velikog broja nastupa i aktivnosti: ‚‚Uspjeli smo uvježbati novi program skladbi, što nismo uspjeli prethodnih godina. Na tome sam zahvalan našem dirigentu Dragutinu Škrobotu, vokalnim solistima i svim članovima orkestra, koji su vrijedno radili tijekom ove godine".
Tajnica udruge Vila Velebita iz Požege Anđa Git izrazila je zadovoljstvo što su zajedno s domaćinima sudjelovali na svečanom koncertu u Rumi:
‚‚Dojmila me gostoljubivost i srdačnost domaćina i nadam se da će se suradnja nastaviti. Drago nam je da smo gosti na obilježavanju velikog jubileja Društva iz Rume i poželjela bih im da i dalje nastave marljivo raditi na čuvanju svoje kulturne baštine".
Čestitke za 120. obljetnicu upućene su udruzi i od predsjednika Skupštine općine Ruma Stevana Kovačevića, Davorke Velicki Čičak u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline.
‚‚Duhovnost i kultura usko su povezani od samih početaka kršćanskog života i djelovanja. Velika je radost biti na ovome slavlju. Dug je to niz desetljeća, tradicije koja je protkana u život rumske udruge, a rekao bih i po cijelom Srijemu. Čestitam svima onima koji su dali svoj doprinos da ovo Društvo živi i opstane do današnjih dana", poručio je mons. Svalina.
Uz veliki broj gledatelja iz Rume, predstavnika hrvatskih udruga iz Srijema, koncertu su nazočili i župnik u Rumi vlč. Josip Ivešić, svećenici Srijemske biskupije te predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović.
Koncert je održan pod pokroviteljstvom Općine Ruma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinskog tajništva za kulturu i informiranje i uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima