Golubinačke mačkare na karti Federacije europskih karnevalskih gradova

Objavljeno: 28.07.2023. Pregleda: 82

Na generalnoj skupštini europske konvencije u Leskovcu 18. svibnja 2023. godine manifestacija Golubinačke mačkare službeno je postala članica Federacije europskih karnevalskih gradova. Ideja da Golubinačke mačkare podignu na višu razinu potekla je od HKPD-a Tomislav iz Golubinaca uz podršku Općine Stara Pazova i Turističke organizacije tog grada. Članovi golubinačke udruge velikim uspjehom smatraju uvrštavanje Golubinaca na kartu europskih karnevalskih gradova. Već od iduće godine očekuju dolazak većeg broja karnevalskih udruga iz cijelog svijeta i odlazak na karnevale u europske gradove.

Manifestacija s dugogodišnjom tradicijom

Golubinačke mačkare su kao običaj stigle u Golubince prije više od 200 godina. Pretpostavlja se da su stigle iz Dalmacije (gdje imaju najdužu tradiciju), u vrijeme doseljavanja u ovo selo. Godine 1963. održane su prve mačkare u organizaciji tadašnjeg Kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor, a 2003. godine, kada je osnovana udruga HKPD Tomislav, u Golubincima su održane prve obnovljene mačkare, a 2007. godine održan je prvi karneval u Golubincima.
„Željeli smo očuvati običaje naših starih: maskirati se, obilaziti kuće, izvoditi pjesme, pripremati tradicionalna jela i uvesti pokladno jahanje. Želja nam je bila održati tradiciju, ali i podići manifestaciju na višu razinu. Općina Stara Pazova je prepoznala naš trud i manifestaciju uvrstila kao događaj od općinskog značaja. Godine 2005. počeli smo izlaziti na ulice kao karnevalske grupe. Tada smo počeli razmišljati o ulasku u Federaciju europskih karnevalskih gradova. Gledali smo kako to rade gradovi koji imaju puno veću karnevalsku tradiciju. Samoinicijativno i od vlastitih sredstava odlazili smo na karnevale u Kotor, Leskovac, Banju Koviljaču, Pančevo i Šabac. U suradnji s Općinom Stara Pazova (budući da je financijer i garant) Golubinačke mačkare su ove godine primljene u europske karnevalske gradove. Sad će k nama dolaziti karnevalske grupe iz cijelog svijeta i mi ćemo gostovati kod njih. To je za nas veliki uspjeh", kaže član HKPD-a Tomislav i nekadašnji predsjednik udruge Vlatko Ćaćić.
Aktualna uprava udruge zdušno je prihvatila projekt prethodnog vodstva: uvrštavanja Golubinačkih mačkara na kartu europskih gradova.
„Izuzetno smo ponosni što su se Golubinačke mačkare našle na karti karnevalskih gradova Srbije. To je za nas kao jednu malu hrvatsku zajednicu u Golubincima iznimno važno i to je povijesni trenutak za nas. Velika nam je čast, ali i velika obaveza za koju se nadam da ćemo je uspjeti ispuniti u narednom periodu. S druge strane, to nam donosi i razne benefite. Nadamo se da ćemo sada moći ugostiti više karnevalskih grupa, da će odaziv na Golubinačke mačkare biti još veći i da će se za njih još više čuti. Manifestaciju u ovakvom obliku ostavit ćemo našim pokoljenjima, da nastave njegovati tradiciju i kulturu našeg naroda, ono što smo davno započeli", istaknula je predsjednica golubinačke udruge Anita Naglić.

Značaj i za turizam

Osim Golubinaca i manjinske hrvatske zajednice, ovaj uspjeh iznimno je važan i za Općinu Stara Pazova, općinu s najživopisnijom nacionalnom strukturom u Srijemu.
Golubinačke mačkare kao manifestacija s dugom tradicijom jedna su od manifestacija od općinskog značaja", istaknula je ravnateljica Turističke organizacije Stara Pazova Dragana Zorić, te između ostalog dodala kako imaju 12 manifestacija od općinskog značaja i 60 kulturnih događaja tijekom cijele godine koje organizira Općina Stara Pazova i Turistička organizacija.
Golubinačke mačkare, kao jedna specifična manifestacija koja čuva i njeguje tradiciju i običaje od zaborava, selo Golubince izdvaja od drugih. Presretna sam što su konačno uspjeli ući u europsku asocijaciju. Mi Srijemci koji živimo na teritoriju Stare Pazove prepoznati smo kao dobri domaćini, a isto tako i organizatori mačkara. Članovi udruge daju sve od sebe u svim aktivnostima i radu i vjerujem da će to biti veliki uspjeh za njih. To je od velikog značaja i za cijelu općinu. Veliki je odaziv posjetitelja i gostiju iz brojnih gradova Srbije i regije i samim tim turizam u našoj općini ide u dobrom smjeru. Smještajni kapaciteti na području naše općine iz godine u godinu rastu. Prepoznati smo kao općina koja ima manifestacijski turizam, prvenstveno tranzitni, ali su tu i druge manifestacije koje privlače brojne turiste iz Beograda i Novog Sada, ali i iz okolnih mjesta. Ljudi vole osjetiti duh Srijema. Otvorenog smo srca i svi su uvijek dobro došli, a vjerujem da to osjete i posjetitelji Golubinačkih mačkara", istaknula je Dragana Zorić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima