Gostovanja HKPD-a „Matija Gubec“ u Pečuhu i Belišću

Objavljeno: 19.09.2014. Pregleda: 25

Turneje Gubec2014Članovi HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta gostovali su 13. i 14. rujna 2014. godine u dva mjesta u dvjema državama: u Pečuhu u Mađarskoj i Belišću u Hrvatskoj, gdje su predstavili plesove, pjesme i nošnju bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine.

U Pečuhu su gostovali 13. rujna 2014. godine na Festivalu hrvatskog folklora, njegovom osamnaestom izdanju, pod nazivom Dobro došli naši mili gosti. Ovaj je festival okupio osam hrvatskih KUD-ova iz četiriju zemalja – Mađarske, Hrvatske, BiH i Srbije. Sudionici su u poslijepodnevnim satima u mimohodu prošli ulicama Pečuha, čime je započeo dio folklornog programa, koji se nastavio u svečanoj dvorani Gimnazije „Nagy Lajos“.

U okviru poslijepodnevnog programa manifestacije u pečuškoj je katedrali služena sveta misa na hrvatskom jeziku, koju je predvodio Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. Tijekom večernjeg glazbeno-folklornog programa svako je društvo prikazalo dio svojega umijeća, a ujedno i vlastite kulturne tradicije. Ovogodišnja je smotra organizirana u okviru programa pod nazivom Hrvatski dan, a koji se već dugo održava u povodu proslave Dana grada Pečuha.

Tavankućani su sutradan gostovali u Belišću, na kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj manifestaciji Belišćanska zlatna jesen. Ova se manifestacija počela organizirati prošle godine kako bi pridonijela promidžbi grada, te kako bi se potaknula organizacija kulturnih sadržaja. Održane su izložbe slika i dječjih radova, večeri poezije, gospodarski sajam, koncerti rock i tamburaške glazbe, te smotra folklora s brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz zemlje i inozemstva. HKPD „Matija Gubec“ sudjelovao je upravo u folklornom dijelu programa, koji je održan na Trgu Ante Starčevića.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić u svojim je završnim riječima rekao kako ova manifestacija drugu godinu zaredom pokazuje kako ima razloga za njeno postojanje, jer su je mještani prepoznali kao svoju, što su pokazali svojim odzivom i aktivnim sudjelovanjem.

Tekst i fotografije: I. D.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima