HKPD „Matija Gubec“ u Aladinićima (BiH)

Objavljeno: 26.11.2019. Pregleda: 27

gubecU Aladinićima, selu nadomak Stolca (BiH), smještenom u srcu plodne dubravske zaravni, 1. studenoga obilježen je blagdan Svih svetih. U sklopu ovoga blagdana mjesno društvo HKUD Dubrava organiziralo je jubilarnu XX. međunarodnu smotru folklora i pjevačkih skupina pod nazivom Dubravski susreti, na kojoj je sudjelovala i jedna hrvatska udruga iz Srbije – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

Smotra je otvorena mimohodom sudionika. Nakon mimohoda brojna kulturno-umjetnička društva te vokalne skupine predstavili su se svojim plesovima, pjesmama i običajima. Nakon kulturnog programa  zabava je trajala do kasnih večernjih sati uz domaću grupu Konoba i Slavonske lole. Osim lokalnih kulturnih udruga, na smotri su sudjelovali i gosti iz Velike, Nove Gradiške te Raše (Hrvatska) i spomenuti Gubec iz Tavankuta.                                                                    
Posjetitelji ove smotre hrvatskih KUD-ova s velikim su oduševljenjem pratili i pozdravljali Tavankućane na mimohodu ulicama Aladinića, a mladi folklorci iz Bačke su im uzvraćali pjesmom i plesom. Na platou ispred mjesne župe Tavankućani su posjetiteljima prezentirali plesove iz bunjevačke baštine.
U trodnevnom posjetu u Hercegovini, koja je djelomice i prapostojbina bunjevačkih Hrvata, Tavankućani su posjetili Međugorje, Mostar (gdje su posjetili stari-novi most koji je simbol ovog drevnog grada), a posljed-njeg dana su posjetili i Općinu Stolac, kojoj Aladinići administrativno i pripadaju, gdje su uz stručnog vodiča obišli grad te vidjeli poznate stećke – srednjovjekovne nadgrobne spomenike.

Izvor: Hrvatska riječ ( I. D. )

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima