„Hrvatska književna panonija“ u Budimpešti

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 47

Hrvatska knjizevna panonijaU organizaciji Društva hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Društva hrvatskih književnika, Croatica neprofitni d.o.o.-a, te Hrvatskoga vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma (HOŠIG) iz Budimpešte koncem ožujka 2019. godine je u glavnom gradu Mađarske priređeno drugo izdanje manifestacije Hrvatska književna Panonija. U pitanju je susret hrvatskih književnika iz zemalja panonskog prostora: Mađarske, Srbije, Hrvatske, BiH i Austrije. Manifestacija je priređena na 547. obljetnicu smrti Janusa Pannoniusa (1434. – 1472.), hrvatskog humanista, latinskoga pjesnika, diplomata i biskupa Pečuha.

Susret je započeo u HOŠIG-u, gdje je poznati hrvatski književnik Hrvoje Hitrec razgovarao s osnovnoškolcima, a potom je književnica Jasna Horvat iz Osijeka, na temelju svojega djela Az, polaznicima gimnazije održala zanimljivo predavanje o glagoljici. Susret je nastavljen u Croatici gdje su učenici Srednje strukovne škole Đakovo govorili o graditelju Josipu Vancašu, prigodom 160. obljetnice njegova rođenja, a isti je rođen 1859. u Šopronu (Mađarska). Uslijedio je okrugli stol, za koji je uvodno predavanje naslovljeno U početku bijaše Janus Pannonius održao profesor Filozofskog fakulteta u Osijeku Goran Rem. Na okruglom stolu posvećenom stanju i perspektivama hrvatske književnosti u panonskom prostoru sudjelovali su ravnatelj Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov te predsjednik Panonskog instituta iz Austrije dr. Robert Hajszan.
„Panonija je krnja bez Vojvodine, a hrvatska književnost koja ne uključuje književnost Hrvata izvan Hrvatske nije cjelovita. Zato su ovakvi susreti u hrvatskoj književnosti važni, jer ukazuju na sraslost svih joj imanentnih dijelova – i prostornih i supstancijalnih. A zadaća je regionalnih hrvatskih književnosti također cjelovitost. Za hrvatsku književnost u Vojvodini najveći je izazov glede cjelovitosti otvorenost prema mlađem naraštaju i prateći poticaji i afirmacija. U protivnom, ova književnost neće imati perspektive. Riječju, neće više biti živa“, izjavio je Žigmanov.
Kruna manifestacije bila su čitanja književnika, a u tom segmentu programa nastupili su Katarina Gubrinski Takač, Robert Hajszan, Jasna Horvat, Stjepan Blažetin, Joso Živković, Hrvoje Hitrec, Ivan Tomek, Darko Baštovanović, Tomislav Žigmanov i Goran Rem. Program Hrvatska književna Panonija ostvaren je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (K. G. / D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima